Vem har rätt till Afrikas resurser?

Ny ägare Sofia SkolaIdag har vi lanserat Afrikagruppernas kampanj Vem har rätt till Afrikas resurser? Hur kan det komma sig att länder som är rika på naturresurser ändå har fattiga befolkningar? Vad är anledningarna, vad kan vi göra åt det? Det vill vi ska debatteras på seminarier och i media under hela oktober.

På ett frukostseminarium idag diskuterades jakten på naturresurserna med exempel både från Mocambique och från Sverige. Augostinho Bento från bondeorganisationen UNAC berättade om stora investeringar i mark och gruvnäring som lett till konflikter och att småbönder förlorat sin mark.

Han berättade om det stora projektet Prosavana som är ett samarbete mellan Japan, Brasilien och Moçambique och som berör ofattbara 14,5 miljoner hektar mark i Moçambique och som kommer påverka 4 miljoner moçambikiska småbönder. Han sa också att vi i Sverige måste agera så att vi stoppar de stora investeringar i mark som sker av europeiska företag.

–          EUs investringspolicies för Afrika måste utgå från lokalbefolkningarnas behov, sa Augostinho.

Vi har tagit fram en kortfilm som illustrerar problematiken (bara drygt 2 min lång). Se filmen och skriv under vårt upprop här

Nik Märak från Urbergsgruppen berättade om kampen mot gruvan i Gallók (Kallak) i Jokkmokk, som uppmärksammats i media i sommar. Och belyste att landgrabbing inte bara sker i andra delar av världen, utan även här hemma.

Med Din hjälp kanske vi kan få extra fart på debatten!  Gå ut och grabba en bit av Sverige och lägg upp på din instagram eller facebook sida med #landgrabbingab och #afrikagrupperna så kommer bilderna att flöda in på vår hemsida.

Här kan du ladda ned en landgrabbing skylt och instruktioner för hur du ska göra.

 

Recent Posts