Västsaharas frihet splittrar Afrikanska Unionen

Smara, Västsahara

Smara i Västsahara. Photo: Ylva Zetterlund -aktivist i Göteborgs Afrikagrupp och medlöpare i årets maraton för Västsaharas frihet

Afrikagrupperna ställer sig bakom kravet om ett slut på marockansk ockupation av Västsahara och många av våra medlemmar bedriver outtröttligt arbete för att hålla frågan om sahariernas frihet levande.

När den socialdemokratiskt gröna regeringen efterträdde den borgerliga utlovades erkännande av både Palestina och Västsahara. Det förstnämnda genomfördes medan löftet till Västsahara drogs tillbaka. Sverige kunde ha skrivit historia som det första land i västvärlden att erkänna landet.

Sverige har istället böjt sig för aggressiva politiska utspel (hot om bojkott, demonstrationer utanför svenska ambassaden och stoppat öppnadet av ett IKEA-varuhus) framför ett folk som kämpat för sin frihet i 40 år.

Afrikanska unionen, liksom majoriteten av Afrikanska stater, erkänner Västsahara och landet representeras av sin regering i den kontinentala unionen. Trots detta går nu en stark skiljelinje mellan kontinentens länder i frågan.

Marocko fortsatte den politiska mobbningen då de stormade ut ur AU-mötet som hölls i mars. I stora drag backas Marockos utspel av fransktalande afrikanska länder som krävde veta varför Västsahara medverkade på mötet.

Utstormandet följer en diplomatisk kris efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallat området för just ockuperat och Marocko slängde ut nära 100 man ur FN-styrkan i det ockuperade Västsahara. Ban Ki-moon handlade enligt Marocko i strid med sitt uppdrags ”neutralitet, objektivitet och opartiskhet”.

I slutet av april röstade FN:s säkerhetsråd om huruvida full FN-styrka bör återinsättas i Västsahara. Bland de temporära medlemsstaterna finns just nu tre afrikanska stater; Angola, Egypten och Senegal. Egypten och Senegal  ställde upp bakom Västsahara för FN-insatsen. Resolutionen stöttades av 10 av de totalt 15 medlemsländerna.

Angola erkänner Västsahara men valde att lägga ner sin röst. Anledningen hörs vara att de var kritiska till att resolutionen inte var tidsmässigt tydlig. Angola hade velat förstärka texten med ett tillägg om att styrkorna ska återinsättas omedelbart.

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johannesburg

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts