Urkultfestivalen – en inspirerande folkfest för alla

Urkult 3I början av augusti drog Urkultfestivalen igång för tjugoandra året i rad. Festivalen äger rum i Näsåker vid den ståtliga och brusande Nämforsen i Ångermanälven. Festivalens signum är världsmusik, stor vikt läggs på miljö, möten, lokalt engagemang och internationella frågor.

Afrikagrupperna var där i år också, för artonde gången, med ett gäng på ca 10 aktivister från hela Sverige fulla av kraft och energi att kampanja för ”Ett fritt Västsahara”. Särskilt inbjudna var Fadala Jalil, västsahariska som växt upp i flyktinglägren i Algeriet och Julia Finér som nu arbetar i flyktinglägren.

Urkult 6Urkult

 

På Afrikagruppernas informationsbord på festivalens Solidaritetstorg uppmärksammades Västsahara med informationsmaterial. Festivaldeltagare kom förbi och pratade och fick genom samtal med aktivisterna veta mycket om Västsahara. Kartan som sattes upp och som visade Västsaharas geografiska läge var till stor nytta och ögonöppnare för många.

Festivaldeltagare fick också möjligheter att dricka te och prata extra med Fadala genom att deltaga på workshop där hon lärde ut den västsahariska traditionen att göra te. Fadalas berättelse om sina egna upplevelser i lägren, väntan och kampen för ett fritt Västsahara visade tydligt vilken svår situation västsaharier lever i och vilken svår konflikt det är. En konflikt som behöver vårt stöd och engagemang.

7UrkultUrkult 5

Recommended Posts