Pensionspengar investeras i vapen och miljöförstöring

treeMångmiljardbelopp av svenska folkets pensionspengar investeras i koldioxidvärstingar, kontroversiella gruvbolag och vapentillverkare som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och allvarlig miljöförstöring. I en ny överenskommelse om pensionssystemet säger Riksdagens Pensionsgrupp att Riktlinjer för hur AP-fonderna bör arbeta med hållbarhetsfrågor ska utvecklas. I ett öppet brev uppmanar 14 organisationer Pensionsgruppen och finansmarknadsministern Peter Norman att sätta tydliga mål för verkligt hållbara investeringar.

Så inleds debattartikeln signerad av 14 organisationer, däribland också av Afrikagruppernas ordförande Calle Sundstedt. Artikeln pekar på ett antal områden där AP-fonderna investerar i saker du med allra största säkerhet skulle motsätta dig om du fick bestämma. Här är ett par exempel:

  • AP-fonderna investerar i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva börsnoterade kol-, olje- och gasföretag.
  • AP-fonderna investerar totalt mer än tre miljarder kronor i nio av de tio gruvbolag som Zürich-baserade RepRisk listar som världens mest kontroversiella.
  • AP2-4 investerade nyligen 1,7 miljarder i sju bolag inblandade i tillverkning av kärnvapen, som alla svartlistats av AP7 och den norska statliga pensionsfonden.

Läs hela den viktiga artikeln här. För saken är ju den du borde få bestämma över var och hur dina pensionspengar investeras, de är ju trots allt dina.

Recommended Posts