Öppet brev till regeringen: Hjälp Nito!

 

Näringsminister Annie Lööf besöker i dagarna Angola

Näringsminister Annie Lööf besöker i dagarna Angola

I går rapporterade Afrikagrupperna på att minderårige Nito Alves suttit fängslad i snart två månader  i Angolas huvudstad Luanda. Inget formellt åtal ska ha väckts. Förhållandena kring frihetsberövandet innebär en allvarlig kränkning av Nitos rättigheter. Afrikagrupperna har i ett öppet brev till regeringen uppmanat Sverige att, genom en ministerledd delegation som just nu befinner sig i Angola, omedelbart handla i Nitos försvar.

Det har nu gått 56 dagar sedan Nito arresterades i Luanda pga att han ska ha beställt ett 20-tal t-shirtar med tryck som kallar landets president diktator. Nito har inte formellt åtalats för något brott. Däremot är han anklagad för att ha förolämpat presidenten – ett brott som i Angola kan ge upp till tre års fängelse.

Den 7 och 8 november befinner en ministerledd handelsdelegation sig i Angola. Afrikagrupperna har skickat ett öppet brev till svenska regeringen med uppmaningen att agera på Nitos situation. Brevets mottagande har bekräftats.

Afrikagrupperna anser det ytterst nödvändigt att Sverige aldrig missar möjligheten att värna om barnets rätt. Varken i vårt eget land eller utomlands.

Läs hela pressmeddelandet här.

Bidra till namninsamling för att få Nito frisläppt (klicka på länkarna)

Maka Angola, Club-K and och Mãos Livres 

Amnesty International

Recent Posts