”Livspussel” ges ny innebörd med 2 månaders föräldraledighet

Edna-I Mocambique får mödrar två månader föräldraledighet medan fäder får en dag. En ynka dag! På två månader hinner du knappt ta igen dig efter förlossningen, ammning har kanske inte ens börjat fungera ordentligt, säger Edna.

Enligt internationella rekommendationer bör mödrar ges tre månaders föräldraledighet. I många av södra Afrikas länder ges du inte mer än tre månader, som mamma. Fädernas ledighet kan man i princip räkna bort helt. Hur gör människor? Bröstpumpar i all ära, men vad händer med den dygnet-runt uppvaktning spädbarn kräver det första halvåret när föräldern eller föräldrarna måste jobba?

Edna Zandamela kommer från det mocambiquanska lantarbetarfacket Nationella Fackföreningen för Socker, Alkohol och Relaterade Industrier. Facket är tillika medlem i ett nätverk som samlar fackföreningar i framförallt sockerindustrin i hela södra Afrika. Frågan kommer upp då nätverket diskuterar gemensamma utmaningar för lantarbetare i regionen.

-När de två månadernas ledighet passerat tvingas du lämna babyn hemma, med familjen eller grannen. Om din sociala situation inte tillåter dig att lämna ifrån dig babyn, på grund av till exempel missbruk i hemmet, ja då väljer du babyn framför jobbet. Det är heller inte ovanligt att jordbruksföretagen avskedar dig när du är gravid. Hade du tillhört medelklassen hade du anställt en nanny på heltid, men de medlen finns inte för lantarbetare.

Jag funderar ofta på hur mödrar, fäder, föräldrar lyckas med konsten att vara just föräldrar. I Sverige har vi som bekant ett års föräldraledighet. Ett år på oss att rå om den nya familjemedlemmen. När de sen börjar på dagis vid 1 års ålder känns de fortfarande alldeles för småttiga för att egentligen lämnas bort några timmar per dag. Att lämna bort dem vid två månaders ålder i upp till 10 timmar om dagen, innan den egna kroppen ens läkt är något jag inte ens kan börja föreställa mig.

Recommended Posts