”I Sverige har vi haft fri abort sedan 1975. Något annat vore otänkbart”

Som en del av Afrikagruppernas mammakampanj ”Alla mammor ska leva!” bjuder vi in gästbloggare till bloggen Södra Afrika Idag. Först ut är barnmorskan Barbro Fritzon.

”I Sverige har vi haft fri abort sedan 1975. Något annat vore otänkbart”

Det är en svår tid vi lever i. Krig på olika håll i världen, flyktingar som seglar över Medelhavet, översvämningar i Moçambique, jordbävning i Nepal, Sydsudan med en tyst konflikt som pågår, Syrienkriget och vårt eget land med en mer och mer haltande sjukvård. Det som genomsyrar alla kriser, konflikter och elände är att det kvinnor som drabbas värst…

Detta på grund av kvinnors utsatthet av oönskade graviditeter, förlossningar med dödsfall som följd eller stora svårigheter med sviktande livskvalité efter svåra bristningar, fistlar med urinläckage, eller högt blodtryck som en följdsjukdom efter en graviditet, sjukdomstillstånden kan vara många.

Nepal, redan utan jordbävning ett mycket farligt land att vara gravid i och föda barn i. Eländiga vägar, dåliga förutsättningar för kvinnor och ett sviktande hälsosystem.  Nu är landet slaget i spillror och vi kan förutspå en hög mödradödlighet i jordbävningens kölvatten.

Mödradödligheten drabbar oftast unga, fattiga kvinnor med sämst förutsättningar och möjligheter, varje graviditet ökar risken för död och komplikationer.

UNFPA (FN s befolkningsfond) uppskattar att 50 % av alla graviditeter i världen är oplanerade, 25 % av dessa är oönskade. Tillgången på preventivmedel spelar en stor roll för att minska mödradödligheten.

Min egen farmor Astrid födde 8 söner i spannet mellan 1929 och 1945, och hon sa ofta ”att om det hade funnits de piller som finns idag så hade det INTE blivit 8 söner” (Hon påpekade dock alltid att hon inte ångrade någon av sin 8 söner.)

Idag är tillgången på preventivmedel ganska ojämlik beroende på var du bor i Sverige. Under sommarmånaderna är det oftast väldigt svårt att få preventivmedel utskrivet då semestertider är neddragningstider. Barnmorskemottagningar måste oftast prioritera sina gravida patienter och de som är i behov av preventivmedel får stå på väntelistan. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt, men det är få beslutsfattare som verkar ha kunskap om hur viktigt tillgången på preventivmedel är för ett land och dess befolkning.

Osäkra aborter dödar 47.000 kvinnor globalt enligt UNFPAS siffror, mörkertalet tros vara stort! Hur många självmord begås av unga kvinnor till följd av en oönskad graviditet i länder där det är otänkbart att vara ensamstående mamma?

Döden till följd av en abort utförd på ett osäkert sätt är ingen vacker upplevelse, vare sig för den drabbade eller sjukvårdspersonalen. Jag har med egna ögon bevittnat det. En 18 årig ung kvinna i Moçambique kom in till en klinik efter en abort utförd på ett osäkert sätt. Kvinnan förlorade livet. Lukten av infektion, förruttnelse, förnedring och död i sepsis av en 18 årig ung kvinna sätter sig i ryggmärgen som ett outplånligt intryck. Som varande barnmorska kommer jag att kämpa för fri abort så länge jag kan stå upp! Något annat är otänkbart.

I Sverige har vi haft fri abort sedan 1975. Det är bra och så ska det vara!

Samvetsfrihet är ett otyg och försvårar för kvinnors rätt till fri abort och säker vård. Som barnmorska ingår det i min profession att befatta mig med abortsökande kvinnor på många olika sätt. SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter) är sammanlänkat i kvinnans livscykel och i den ingår rätten till fri abort, som barnmorska kan du inte plocka bort dessa arbetsuppgifter.

Åter till min farmor Astrid, född 1902. Farmor berättade ofta om hur hennes egen mamma spårlöst försvann efter att hon hade fött hennes lillebror. Senare hade hon förstått och fått det berättat för sig att mamman, drabbats av en stor blödning efter förlossningen. Den fruktade atoniblödningen, en av de största orsakerna till mödradödlighetens höga siffror.

Kan tyckas att det var längesedan vi hade dessa problem i Sverige med hög mödradödlighet, med politisk vilja och väl utbildade barnmorskor så kunde mödradödligheten sänkas och komma till nästan nollnivå i vårat land. Med tanke på att min farmors mor, inte så många generationer bak i släktträdet avled till följd av atoniblödning så ligger den dystra berättelsen inte så långt tillbaka i historien.

Barnmorskor utbildade efter internationell standard är ett humant kapital. De är inga maskiner utan gjorda av kött och blod och det är viktigt att förvalta detta kapital väl. Idag sliter de flesta barnmorskor i Sverige hårt, på underbemannade förlossningsavdelningar, fullproppade BB-avdelningar och fullbokade barnmorskemottagningar.

Barnmorskor är ofta ganska modiga människor och utför sitt arbete med stolthet, detta vinner stor respekt hos kvinnorna och deras familjer. Förutsättningarna för barnmorskor att utföra sitt arbete tryggt och säkert svajar idag rejält. Vi hör barnmorskor protestera att vården inte längre är patientsäker!

Allehanda sjukhusledningar försöker till synes tysta ner problemen och försäkrar den civila befolkningen att det är tryggt och bra. Allt är relativt, det måste vi komma ihåg, men kvinnor i Sverige 2015 bör kunna känna att de kan föda sina barn lugnt och tryggt, eller få hjälp med preventivmedel när de önskar, även om det är mitt i sommaren.

5 maj firades Internationella barnmorskedagen överallt i hela världen. Att bli sedd, respekterad och betalad för de uppgifter man utför, med stort mod många gånger är väldigt viktigt för att få personer att vilja axla detta ansvar som det innebär att vara barnmorska. Det gäller här i Sverige precis som var som helst i världen.

Midwives4all – Sveriges regering har tagit ett viktigt grepp, det vi betalar till bistånd via skattsedeln kommer att leverera.

Hälsningar från Barbro Fritzon

Barnmorska och ledamot i Svenska Barnmorskeförbundets förbundsstyrelse

 

Recent Posts