Det höga priset för boende

Husdemolering”Det är intressant och imponerande” säger Stefan Lövfen till TV4 under sitt besök till Angola 2012. Löfven syftar på byggindustrin som ska förbättra angolanernas levnadsstandard. I själva verket kostar industrin tusentals deras hus och hem.

Föga överraskande vann samma president som suttit vid makten sedan 1979 valet i Angola förra året. Där för att gratulera honom var socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. I ett kosmetiskt försök att övertyga sina internationella dignitärer om att det finns en hållbar stadsutveckling i Luanda, bussades Löfven ut till förorten Kilamba – kronjuvelen bland huvudstadens nykonstruerade bostadsområden. Här reser sig höghus som ingen, eller ytterst få, har råd att bo i.

Moderna bostadsområden i Angola kommer till ett pris som frivilligt betalas av få och ofrivilligt av många. 5 000 personer vräkta här, 20 000 personer vräkta där. Övervåld och frihetsberövande följer inte sällan vräkningarna. Mellan 2002 och 2013 har människorättsorganisationer, där bland Afrikagruppernas samarbetspartners dokumenterat flertalet massvräkningar och husdemoleringar.

– Levnadsstandarden måste förbättras i Luanda men den kan inte ske på bekostnad av de mest utsatta, säger Carlos Cambuta, ansvarig för påverkansarbete i ADRA. De utsatta är den stora mängd människor som mellan 1975 och 2002 tvingades fly sina hemtrakter på grund av inbördeskriget. Uppskattningsvis utgörs skaran av upp emot fem miljoner som nu bor i temporära, och enligt staten, illegala bosättningar.

– Det här är statsterrorism, säger Matthew Mukito i en intervju med en av Angolas alternativa nyhetskanaler. Klockan fem en fredagsmorgon i februari fick Matthew sitt hus demolerat. Ingen förvarning.
– Människor behandlas inhumant för att de vid makten vill sälja land till miljonärer och utlänningar, avslutar Matthew.

Den angolanska byggindustrin är kanske intressant. Men inte särskilt imponerande.

Erik Brattström, informatör och programhandläggare i Angola

Skriv under Afrikagruppernas upprop för rättvisa handels- och investeringsavtal här

Recent Posts