Därför tror vi på floskler och annat strunt.

 

Jag skulle egentligen ha skrivit om något helt annat idag. Texten var redan färdig och väntade bara på att ackompanjeras av några passande bilder. Men på vägen till jobbet idag så var det något som gnagde. Något som jag inte kunde släppa. Igår såg jag en film på youtube från valrörelsen hemma i Sverige. Där står Kent Ekeroth från Sverigedemokraterna och säger till några ungdomar att det där med att alla är lika värda bara är en gammal floskel. Idag på morgonen, gående till jobbet på Afrikagruppernas kontor i Moçambiques huvudstad Maputo, kunde jag inte få ut det uttalandet ur huvudet. Ska människors lika värde verkligen behöva debatteras?

20140911_153542 ”Låt oss visa att vi vill ha ett samhälle som tror på ’oss’ istället för att dela upp människor i ’vi’ och ’dem'”

Det går en annan ung kvinna bredvid mig. Hon har på sig slöja och ser ut att också vara på väg till jobbet. Hon snubblar över en sten men hinner återfå balansen innan hon ramlar. Hon går vidare som om det inte hänt. Troligen hoppas hon att ingen såg. Bara några steg senare snubblar jag på en tom petflaska som ligger på marken. Då vänder hon sig om, vi tittar på varandra och börjar skratta.

Några gator senare passerar jag ett dagis. Barnen, till skillnad från mig, är redan fulla av energi och springer runt och leker på gården. Precis utanför har någon ritat upp en hage med gatkritor. Medan jag sicksackar mig fram mellan parkerade bilar på trottoaren träffar jag på en rad olika människor. En ung man, en tant, ett hembiträde som står och sopar, en hemlös man som står och letar skräp, några vakter, ett par unga tjejer i skoluniform, några gatuförsäljare. För varje ny människa jag ser gnager Ekeroths uttalande i bakhuvudet. Att likvärdighet skulle vara en floskel. Jag kan inte se det. Jag kan, när jag går där på Maputos gator, inte se den där avgörande skillnaden som skulle göra den ena mer värd än den andra, eller mig mer värd än dem. Jag kan inte se på vilket sätt människorna på den här gatan skiljer sig från de jag träffar på gatorna i Stockholm, i Malmö eller i Karlskrona där jag växte upp.

Afrikagrupperna grundades ur en syn på solidaritet och människors lika värde. Ekeroth förringar denna syn och reducerar vår värdegrund till en floskel. Han påstår vidare att det inte är hållbart att hela tiden använda människors lika värde som argument. Jo, säger vi, det är hållbart. Enligt oss är en rättvis människosyn grunden till en god samhällsutveckling. På söndag är det dags att rösta. Låt oss visa att vi vill ha ett samhälle som tror på ”oss” istället för att dela upp människor i ”vi ” och ”dem”. Låt oss visa att vi vill ha ett Sverige som fortsätter att tro på floskler som jämlikhet, rättvisa och en massa annat strunt.

Sofie Sjöstrand, Maputo

P.S. Om du liksom vi tror på styrkan i solidaritet, stöd Afrikagrupperna och glöm inte att rösta på söndag! D.S.

Recommended Posts