ANC vinner valet stort i Sydafrika

logoflag1Det råder nu ingen tvekan att ANC kommer fortsätta behålla regeringsmakten med stor majoritet när 98 procent av rösterna är räknade. Att ANC kunnat bibehålla makten så starkt förvånar många men samtidigt har Sydafrika bevittnat rekordhögt valdeltagande av de som registrerat sig, 73.3 procent. Detta utgör dock säkert förklaringen till varför deras fortsatta stöd är starkt. En undersökning bland de 10.5 miljoner människor som missat eller aktivt struntat i att registrera sig visar att 40 procent av dem skulle röstat på ANC.

ANC leder i alla provinser förutom Västra Kapprovinsen. De leder dessutom stort, som störst i Fristatsprovinsen med 70 procent och som minst i provinsen med ekonomisk tyngd -Gauteng, där de tappat i förtroende och tagit 53 procent av rösterna.

Största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) går stort framåt och behåller makten över Västra Kapprovinsen. Där leder de med 59.4 procent av rösterna medan ANC kommer på andraplats med 32.8 procent.

Den stora förloraren är 2009 års valnykomling, Congress of the People (COPE). Partiet startades av missnöjda ANC-anhängare efter att förra presidenten Thabo Mbeki petats från sin plats till nuvarande presidenten Jacob Zumas fördel.

Den största vinnaren är Economic Freedom Fighters (EFF) som kammat hem 6.23 procent av rösterna. De har utlovat större omfördelning av landets rikedomar med hjälp av förstatligande av nyckelindustrier som jordbruk, bankväsende och gruvor. Säkert har de vunnit över många av de som hoppats att president Zuma skulle erbjuda en mer socialistiskt hållning. Kanske har de även snott åt sig flertalet av de röster COPE nu tappat.

Preliminärt valresultat:

ANC 62.19% (65.9% vid förra valet)

DA 22.20% (16.7% förra valet)

EFF 6.25% (partiet startades i oktober 2013)

IFP 2.42% (4.5% vid förra valet)

COPE  o.67% (7.4% vid förra valet)

NFP 1.59%

UDM 1.02% (0.8% vid förra valet)

VF Plus 0.91% (0.8% vid förra valet)

Agang 0.28%

WASP 0.05%

För alla partiers resultat klicka på den här länken.

Recommended Posts