Afrikafilm på Svanö Folkets Hus

I mitten av november var det återigen dags för Ådalens Afrikagrupp årliga Filmfestival på Svanö Folkets Hus med många nya filmer från olika länder i Afrika.

Den första kortfilmen Samedi Cinema visade filmens dragningskraft och handlade om hur några småpojkar i Senegal med alla medel försökte ta sig in på stadens biograf för att få ta del av den magiska världen på filmduken. Dokumentären Soweto, Times of Wrath var en angelägen film om dagens Sydafrika med brutna löften och brustna drömmar om ett bättre liv efter att den förhatliga apartheidpolitiken bekämpats. Medan många unga människor hamnar i kriminalitet och missbruk har andra tack och lov kraft och ork att fortsätta kämpa, demonstrera och ställa makthavare mot väggen.

Andra avdelningen av filmdagen inleddes med This Migrant Business, en kenyansk animerad kortfilm om migrationens allra mörkaste sidor. Unga fattiga och arbetslösa män och kvinnor söker en bättre framtid bakom Europas murar medan skrupelfria smugglare utnyttjar deras desperation och tjänar stora pengar. Alla kan ta del av denna berättelse hemma på datorn, då både filmen och en intervju med regissören kan laddas ner från Youtube. Ett helt annat tema presenterades i den sydafrikanska kortfilmen uNomalanga & the Witch. Ett oväntat systerskap uppstår mellan den unga oskuldsfulla uNomalanga och den syndfulla grannkvinnan som beskylls för häxeri och att ha drivit sin man in i döden.

Filmsöndagen avslutades med långfilmen Ouaga Girls. Regissören Theresa Traore Dahlberg med bakgrund både i Sverige och Burkina Faso skildrar en grupp unga kvinnor som utbildar sig till bilmekaniker på en yrkesskola i Ouagadougou. Filmen visar inte bara kvinnornas skoltid utan lyckas samtidigt ge en bild av Burkina Fasos omtumlande historia och samtid.

I matpausen serverades rykande varm soppa, nybakat bröd och goda bakverk. Bio Café fylldes med samtal och diskussioner om Afrika, filmer och vardagligt liv i novembermörkret. Många samlades kring Fairtrade-bordet och försäljningssiffrorna för rättvisemärkt choklad, teer och kryddor blev ovanligt bra. Behållningen från café och försäljning går till Afrikagruppernas partnerorganisation ENMT och deras skol- och folkbibliotek i Zimbabwe.

Text: Berit Wiklund, Ådalens Afrikagrupp

Recommended Posts