6 september -Global aktionsdag i solidaritet med Swazilands befolkning

Den 6 september uppmanar det swaziska fackförbundet Swaziland Agricultural and Plantations Workers Union (SAPWU) omvärlden att visa sitt stöd. En av deras fackombud, låt oss kalla honom Anders, vågar inte ställa upp på bild eller med namn säger:

-Swazilands befolkning behöver desperat få veta att omvärlden står på vår sida. I ett par månaders tid har grundskolelärarna strejkat för bättre villkor. Kungens svar har varit ”Gå tillbaka till arbetet eller så avskedas ni alla och skolorna stängs”. Det visar hans mått på omtanke för sitt folk!

Det swaziska folket började ta till gatuprotester ungefär samtidigt som den arabiska vårens utbrott tidigt 2011. Kung Mswatis nationalekonomiska prioriteringar stöttar Anders ovanstående uttalande om att befolkningens behov inte kommer i första rum. Mer om budgetspenderingen går att läsa om i blogginlägget Kung Mswati III fortsätter provocera sin befolkning.

Anders fortsätter:

-Kungen fullkomligt slänger pengar på militären. Varför? Vi skulle aldrig kunna utmana våra grannar; Mozambique och Sydafrika. Militären rustas för att kväva oss. De tränas för att döda, tysta och förtrycka oss. Vi önskar inte introducera våldsamma metoder i vår kamp, men medan Kungen lever i överflöd dör vi ändå.

Anders och jag träffas utanför Swazilands gränser och han oroas för att åka tillbaka. Han misstänker vidare att säkerhetspolisen följt efter honom utomlands. Under det senaste halvåret har han arresterats och satts i husarrest flertalet gånger för vad han menar är påhittade brott.

Sätt ett kryss i almanackan för solidaritet med aktivister i Swaziland och sprid datumet 6 september i dina nätverk!

Afrikagrupperna har kontakt med fackliga aktivister i Swaziland. All manifestationsdokumentation, från Sverige eller annorstädes, kommer vidarebefordras till Swaziland.

 

Recommended Posts