Över 40 aktiviteter hittills i kampanjen Rättvis vinhandel

I helgen hölls en nationell konferens inom kampanjen Rättvis vinhandel i Göteborg. Vi sammanfattade vad som gjorts under kampanjens fem år och kom fram till att över 40 olika aktiviteter genomförts. Bland annat har debattartiklar publicerats, flera motioner skrivits, kampanjdeltagare har varit med på globala vinkonferenser i Sydafrika och Argentina, riksdagsseminarium har hållits samt föreläsningar, konferenser, insamlingar och mycket mycket mer.

Ga¦ênget2Kampanjen Rättvis vinhandel driver framförallt frågan om rätten till levnadslön eftersom detta lyftes upp som den största frågan av lokala organisationer i Syd under den globala vinkonferensen i Sydafrika 2013. Flera av konferensdeltagarna poängterade också att huvudfokus för kampanjen inte är att informera människor i Sverige om vilka viner som är etiskt okej att konsumera. Poängen med kampanjen är att uppmärksamma exploaterande handelssystem.

– Tyngdpunkten är de globala orättvisorna där vinkampanjen är ett illustrativt exempel. Fokusområdena är levnadslön, lokal uppförandekod med utgångspunkt i arbetarnas villkor i Syd, rättvis vinstfördelning och rätten att organisera sig, säger Lotta Comé, temahandläggare arbets- och levnadsvillkor, Afrikagrupperna.

I kampanjen Rättvis vinhandel deltar flera olika aktörer. Förutom lokala organisationer i Syd drivs frågan av Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna och Livsmedelsarbetarförbundet på Orkla Foods i Örebro. Under helgens konferens deltog även Åsa Eriksson, doktorand i genusvetenskap vid Stockholms universitet, som varit med i kampanjen sedan starten. Hon berättade bland annat att vid en granskning av vinförsäljningens vinst i Sverige går endast 3-5 procent till arbetsomkostnader i Syd:

– Varför har Systembolaget så låga priser på vin? Om de nu har som mål att minska alkoholkonsumtionen?

GruppEtt av fokusområdena för kampanjen framöver kommer därför att vara att arbeta för att en större del av vinsten av vinförsäljningen når lantarbetarorganisationer i Syd. Vi kommer även att fortsätta vår dialog med Systembolaget och försöka nå Systembolagets styrelse vilket hittills varit omöjligt, arrangera utbildningstillfällen för svenska vinimportörer, följa upp Systembolagets arbete med uppförandekoden BSCI, följa upp vad Systembolaget gjort efter konferensen i Argentina förra året och samordna en nationell (eventuellt nordisk) aktionsdag.

Den som vill engagera sig i kampanjen är varmt välkommen att kontakta Göteborgs Afrikagrupp via goteborg@afrikagrupperna.se eller Lotta Comé lotta.come@afrikagrupperna.se, telefonnummer: 031-24 90 18.

På torsdag den 7 april kl.18.00 bjuder även Göteborgs Afrikagrupp in till en välkomstträff där vi berättar om vår verksamhet. Alla är välkomna och du behöver inte vara medlem. Ring på dörren på markplan, vi finns på översta våningen. Viktoriahuset, Linnégatan 21, Göteborg

Emma Andersson

Recommended Posts