”I was born an activist”!

 

”I was born an activist” sa Bettie Fortuin eller ”Auntie Bettie” när hon presenterade sig själv för min studiegrupp. Bettie är en av alla de kvinnliga aktivisterna på Winter school som imponerade mig otroligt mycket. Jag har aldrig tidigare mött kvinnor som på ett så självklart sätt kräver sina rättigheter. Khanya colleges ”Winter School” ville detta år introducera studiecirklar och deltagarna delades in i mindre studiegrupper. Vår första uppgift var att komma på en sång för gruppen. För en typisk svensk som jag kändes detta lite obekvämt, men inte för resten av mina gruppmedlemmar. Självklart var det Auntie Bettie tog ton och tillsammans framförde vi vår låt ”Brighten the corner where you are”. I anti-apartheid rörelsen, som fortfarande är en stor del av de sociala rörelserna, har musiken alltid spelat en viktig roll i kampen för rättvisa. ”När vi demonstrerar sjunger vi alltid, även om vi gråter samtidigt” säger Lily, en ung och mycket passionerad aktivist.

 

 

Vad är Khanya College Winter School?

Khanya college är en av Afrikagruppernas partnerorganisationer som stöttar aktivister och deras organisationer runt om i södra Afrika i arbetet för samhällsförbättring. Varje år håller Khanya college en veckas ”Winter school”. Skolan ger aktivister från olika sociala rörelser möjlighet att dela med sig av, och utbyta erfarenheter från arbetet i sina lokala organisationer. Årets tema var”Reading the word and the world: the role of Study Groups in working class education”.

Fokus låg på studiecirklar som metod för att utveckla arbetarklassens utbildning -“education for liberation”. Cirka 60 aktivister från bland annat Malawi, Mauritius, Namibia och Swaziland deltog. Veckan bjöd på många intressanta diskussioner och utbytande av erfarenheter för att kunna utveckla och förbättra arbetet i de lokala organisationerna.

 

Av: Karin Nordlöf

Recent Posts