I Angola föder hälften av kvinnorna utan barnmorska

Bristen på utbildade barnmorskor är en av anledningarna till att mödradödligheten i Angola är en av de högsta i södra Afrika. Risken för en kvinna eller flicka att dö under graviditet eller förlossning är 1 på 39. Det är 360 gånger högre än vad risken är i Sverige.

Angola är ett land som präglats av konflikter och trots att landet är rikt på bland annat mineraler så är inkomstklyftorna oerhört stora bland befolkningen. Inbördeskriget som kom till ända 2002 förstörde mycket av infrastrukturen på landsbygden och tillgången till grundläggande vård och utbildning minskades kraftigt. Det är ytterligare anledningar till att många mammor och barn under fem år dör.

Albina Adrena, traditionell barnmorska i Angola.

Albina Adrena, traditionell barnmorska i Angola.

Men det finns hopp.

Genom Afrikagruppernas partner ADRA får traditionella barnmorskor som Albina Aldena utbildning som kan förhindra att mödrar på landsbygden dör. Bland annat har Albina lärt sig enkla medel för en säkrare förlossning

-I städerna har förlossning på traditionellt vis minskat, men på landsbygden är det fortfarande vi som förlöser barn, säger Albina.

 

Efter att ADRA tillsammans med hälsoministeriet börjat hålla utbildningar har antalet gravida kvinnor som söker rådgivning mer än tredubblats. Även antalet sjukhusförlossningar har ökat. En förändring som skapar större trygghet både för mamma och barn.

Tillsammans förändrar vi liv!

www.allamammor.nu berättar vi mer kampanjen mot mödradödlighet som pågår under maj månad.

 

Lisa Grafström

Temahandläggare hiv & sexualitet

 

Recommended Posts