Zimbabwisk protestpastor riskerar 20 års fängelse

Pastor Evan Mawarire, grundare och ledare för #ThisFlag-rörelsen, som under förra året skapade massprotester mot Mugabes regering i Zimbabwe, greps den 1:a februari när han återvände till Harare från USA.

Proteströrelsen #ThisFlag växte fram i april förra året efter att pastor Evan Mawarire delade ett videoklipp på youtube. Insvept i den zimbabwiska flaggan talade han om vad dess färger symboliserar och om hur många som har kämpat för landet men att flaggan idag inte längre är en påminnelse om stolthet och inspiration. Videon spred sig snabbt över landet och skapade en folkrörelse där zimbabwier protesterade mot regeringens ovilja att hantera landets ekonomiska problem, som korruption och fattigdom.

Rörelsen växte och nästan dagligen arrangerades demonstrationer av olika slag. Många menar att folkrörelsen fick människor att inse att de har makt att påverka. I juli organiserades en fredlig strejk, den största av sitt slag på nästan ett decennium, där människor stannade hemma från arbetet i protest mot Mugabe och hans regering.

I och med rörelsens framväxt började staten ta till allt hårdare metoder för att kväva rörelsen. Många deltagare arresterades och fängslades. Mawarire greps själv den 12 juli anklagad för regeringsomstörtande verksamhet, men släpptes nästa dag under stort tryck från allmänheten, efter att domstolen fastslagit att polisen brutit mot hans rättigheter. Mawarire flydde landet två dagar senare och har sedan augusti levt i exil i USA, enligt honom på grund av fara för sitt och hans familjs liv.

Mawarires landsflykt fick blandande reaktioner bland rörelsens anhängare och aktivister. Många zimbabwier har känt sig svikna i kampen och anser att Mawarire agerade fegt som lämnade landet så fort han mötte motstånd. Andra menar att de som anklagar Mawarire för att vara en hycklare helt enkelt förväntar sig alltför mycket från en medborgare vars roll bara var en katalysator för en proteströrelse. I USA försökte Mawarire fortsätta sin aktivism genom att anordna en demonstration i samband med Mugabes deltagande i FN:s generalförsamling i New York. Demonstrationen fick dock inte särskilt stort genomslag.

Under hösten introducerade zimbabwes regering en ny lag som förbjuder användande av den zimbabwiska flaggan utan tillstånd från regeringen. Bärande av flaggan som blivit en symbol för rörelsen kan nu ge böter eller fängelsestraff. Den nya lagen i kombination med tillfälliga demonstrationsförbud och Mawarires landsflykt slog hårt mot rörelsen vilket gjort att den under senaste tiden förlorat kraft.

När Mawarire oväntat återvände till Harare i början av februari arresterades han omedelbart vid sin ankomst till Harare International Airport av säkerhetstjänsten. Han anklagas för försök till att omstörta en konstitutionell regering, ett brott som kan ge 20 års fängelse. Dessutom anklagas han för att ha skändat landets flagga.

Efter att ha spenderat en vecka i förvar i det hårdbevakade fängelset Chikurubi beviljades Mawarire borgen i väntan på rättegång. Vad som kommer ske härnäst är ännu osäkert, både gällande Mawarire och rörelsen framtid. Mawarire återvändande har välkomnats av många inom rörelsen men det är tydligt att han inte har samma folkliga stöd som innan hans landsflykt. Mawarires rättegång var planerad till februari men är nu uppskjuten till den 16:e mars. Risken att rättegången skjuts upp igen finns dock. Även om Mawarire vinner rättegången kommer han med största sannolik bevakas hårt från regeringens sida.

Thea Holmlund, praktikant, Afrikagrupperna i Johannesburg

Recommended Posts