Stort intresse för seminarium om Nystart av Politik för Global Utveckling

Intresset var stort när Concords och regerings seminarium Nystart av Politik för Global Utveckling – Gemensamt ansvar som ägde rum i tisdags.

Seminariet som fokuserade på hållbart företagande, kapital- och skatteflykt och hållbara energiinvesteringar lockade inte bara representanter från biståndsorganisationer utan även många representanter från näringslivet. Afrikagrupperna var en av organisationerna som närvarande.

– Bra att regeringen verkar mena allvar med en nystart av PGU. Men det återstår att se hur de kommer hantera de konkreta målkonflikter vi lyft i PGU barometern och i positionspapper. Nu senast om handelsavtalet med Västafrika, säger Marja Wolpher, temahandläggare på Afrikagrupperna.

Isabella Lövin, biståndsminister och regeringens samordnare av PGU, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige, Viveka Risberg, chef för Swedwatch och Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet var några av de som deltog i seminariet.

– De siffrorna vi hört här idag talar ett tydligt språk, 990 miljarder US dollar försvinner i olovlig kapital och skatteflykt från utvecklingsländerna. Utvecklingsländerna har förlorat 250 miljarder US dollar i de protektionistiska handelsregler OECD länderna infört sedan finanskrisen. Totalt går ca 130 miljarder US dollar i bistånd till utvecklingsländerna. Så det är viktigt med bistånd, men om vi inte gör något åt kapitalflykten, handelspolitiken och får till hållbara energiinvesteringar så räcker inte biståndet långt, sammanfattade Isabella Lövin seminariet

Afrikagrupperna_Lovin_PGU      Afrikagrupperna_MiaOdabas_PennyDavies_TorbjörnBecker_PGU

Vill du veta mer? Läs mer på Concords hemsida eller se seminariet i sin helhet på regeringskansliets hemsida.

Recommended Posts