Kraftsamling ger effekt mot Trump

När Donald Trump och hans regering drog in stödet till organisationer som arbetar med aborter var det många som bestämde sig för att inte sitta och se på. Tack vare aktivt arbete har Afrikagruppernas samarbetspartner AMODEFA kunnat fortsätta stötta flickor och kvinnor att själva bestämma över sina kroppar.

I Moçambique har AMODEFA länge arbetat för flickors och kvinnors reproduktiva rättigheter. Med den så kallade ”gag-rule”, eller Mexico City Policy som den egentligen heter, får färre flickor och kvinnor tillräcklig kunskap om sina rättigheter eftersom USA dragit in allt stöd till organisationer som både utför och informerar om aborter. Antalet oönskade graviditeter ökar därför, framförallt bland tonåringar.

Sedan tidigare vet vi att fler flickor och kvinnor tvingas till osäkra aborter på grund av detta – och fler kommer att dö. Årligen dör 47 000 flickor och kvinnor på grund av osäkra aborter. På grund av det indragna stödet tvingades AMODEFA förra året stänga flera av sina kliniker. Men tack vare stöd från flera organisationer, däribland Afrikagrupperna, har de kunnat öppna dem igen. Utöver mötesgrupper där unga ska våga prata om sex, och i förlängningen även sina rättigheter, driver de även mottagningar dit ungdomar kan komma för rådgivning, testning och behandling. Där genomförs bland annat säkra aborter – en av många åtgärder som gör att flickor och kvinnor får möjlighet att själva bestämma över sina egna kroppar.

Donald Trump ska inte bestämma vem som ska bli mamma – det ska flickorna och kvinnorna göra själva.

Vill du vara med och göra skillnad för flickor och kvinnor i södra Afrika?

Läs mer:
GAG-policyn får enorma följder
Säker abort gör organisationers framtid osäker

Bli månadsgivare i dag – fyll i dina uppgifter nedan. 

Recommended Posts