Kampen mot kolet – Kolgruvor i södra Afrika. Välkommen på seminarium imorgon onsdag den 25:e maj

Sverige investerar inte bara i kol i Tyskland. Våra pensionspengar investeras i kolgruvor i Afrika och Latinamerika. Trots internationella klimatmål och globala löften om att avveckla fossila bränslen satsar man nu stort på kolbrytning och gamla uttjänta gruvor i södra Afrika öppnas upp igen.

– Om någon av era vänner investerar i kol, snälla berätta för dom – de dödar oss, säger Nkosikhona Lucky Shabalala, aktivist och vice ordförande i den sydafrikanska organisationen Phesukomkhono.

Kolgruvorna får allvarliga effekter för miljön och de människor som lever i områdena kring gruvorna. I Fuleni i Sydafrika hotas 16 000 hem av en ny gruva som företaget Ibutho coal vill starta. I Moçambique har lokalbefolkning förflyttats utan tillräcklig kompensation och med få möjligheter till försörjning när kolgruvorna har expanderat. Det är bara två exempel på hur lokalbefolkningen påverkas av den växande kolindustrin i södra Afrika.

– Lagen är på medborgarnas sida, om vi samarbetar har vi mer makt att förändra, säger Robby Mokgalaka, Coal Campaign Manager på groundWork, som stödjer lokalbefolkningens kamp mot kolgruvor.

Svenska AP-fonderna har investeringar värda drygt 2 miljarder kronor i Vale, BHP Billiton och Rio Tinto, några av de kontroversiella gruvbolagen med kolbrytning i södra Afrika. Hur påverkar kolgruvorna människor och miljö i dess närhet? Vilka är riskerna och utmaningarna för utländska investerare i gruvsektorn? Hur hållbara är investeringar i kolbrytning?

Välkommen till Afrikagrupperna, Naturskyddsföreningen och ForumSyds seminarium, Kampen mot kolet: Kolgruvor i södra Afrika – hot mot människor och miljö?

Praktisk information:

När: 25 maj 12.00 – 13.30

Plats: Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Stockholm

Medverkande:

Robby Mokgalaka, Coal Campaign Manager på organisationen groundWork

Nkosikhona Lucky Tshabalala, lokal aktivist i groundWork

Makoma Lekalakala, Senior Programme Officer for the coal project, Earthlife

Jakob König, projektledare Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenter

Arrangörer: Afrikagrupperna, ForumSyd och Naturskyddsföreningen

Seminariet hålls på engelska

Recent Posts