”We will show no mercy.”

Det är dåligt ställt med betalningsmoralen när det gäller trafikböter här i Windhoek. Antalet individer med obetalda trafikböter, och som dessutom underlåtit att inställa sig i domstol när de blivit kallade, uppgår till hela 33 000, enligt polisen. Vilket i praktiken innebär att var tionde invånare i huvudstaden har en arresteringsorder hängande över sig.

Nu har dock myndigheterna tröttnat och deklarerade härom dagen att en prioritet för året är att få fatt på syndarna, bland annat genom att man ska sätta upp fler poliskontroller längs vägarna. Det kan komma att bli ganska trångt i polisstationernas celler snart, eftersom dem av de trettiotre tusen som blir stannad i någon av dessa kontroller kommer att få tillbringa påskhelgen i finkan, enligt Windhoeks polismästare Gerhard Kakonda. ”We will show no mercy”, säger Kakonda till The Namibian.

Får man in alla böter blir staden cirka 10 miljoner namibiska dollar rikare. De pengarna lär nog behövas, inte minst för att bekosta reparationer av vägar och annat som skadats av det ihållande regnandet. Bilden här ovan visar ett exempel på en väg som helt enkelt brutits sönder och spolats bort av vattenmassorna. För den som är bekant med Windhoek så är det Eckenbrecher, strax innan den möter Nelson Mandela.

Recommended Posts