Tycke & smak. Och lite boxarbyxor.

Windhoeks nya Independence Museum närmar sig sin invigning. Det var tänkt att det nya muséet skulle fått sin invigning redan till Namibias tjugoårsdag som självständig nation i mars 2010, men det nordkoreanska bolag som bygger muséet hann inte klart. Det är för övrigt samma nordkoreaner som byggt såväl nya presidentresidenset State House som Heroe’s Acre, begravningsplatsen för Namibias revolutionshjältar.

Vad som är vackert och inte är naturligtvis ytterst en fråga om tycke och smak. All in the eye of the beholder. Så jag tänker inte skriva att den nordkoreanska konstruktionen är ful. Den ser, precis som State House och Heroe’s Acre, nordkoreansk ut. Däremot kan man objektivt konstatera att den bryter av ganska rejält mot annat i sin omgivning, som till exempel Kristuskyrkan, Windhoeks äldsta byggnad Alte Feste (som hyser det nuvarande självständighetsmuséet) och det nu flyttade Reiterdenkmal, ryttarstatyn som är ett minnesmärke över den tyska kolonialperioden.

Och det är naturligtvis allt annat än slump. Det nya självständighetsmuséet handlar inte enbart om den tid som varit utan är i högsta grad en markering om den tid som nu är, och den som följer. Den fyrtio meter höga byggnaden mitt i stadens historiska centrum förvandlar såväl Alte Feste som ryttaren på sin staty till lilliputkonstruktioner. Symboliken i det hela ska inte undervärderas.

Bilden här under är . . . lånad . . . från internet, och kommer snart att ersättas med egentagen bild. Men så här är det i alla fall tänkt att det hela ska se ut.

För övrigt så kan berättas att det nationella energibolaget Nampower tillkännagivit att det visst var väl spenderade pengar att på en auktion nyligen ropa in före detta boxaren Paulus ”Hitman” Moses’ byxor för N$200 000. Hur inköpet av de dyra boxningsbyxorna ska komma Namibias skattebetalare till godo meddelades dock inte.

Recent Posts