SWAPO ber oppositionen upphöra med kampanjer

På ett möte för diskussioner mellan olika partier i Oshana-regionen i Norra Namibia nyligen slutade sammankomsten på ett annat sätt än som var tänkt. Ordföranden för mötet, guvernören för Oshana, Clemens Kashuupulwa, talade om att bland annat oppositionspartiet Rally for Democracy and Progress (RDP) måste sluta med sina kampanjer.
Kashuupulwa förklarade att RDP måste vänta med sina kampanjer innan den officiella starten för valkampanjen börjat. Han anklagade också polisen i regionen för att samarbeta med RDP när de kör sina kampanjer i byarna.
Oppositioneledarna var dock av en annan mening, och kritiserade samstämt Kashuupulwa för att tala om för dem hur de ska bedriva sina valkampanjer.
– Ni SWAPO-ledare i Oshana har fått panik och verkar väldigt rädda för att ha en fri och rättvis valkampanj med RDP, sa en av RDP:s representanter.
I ett svar till tidningsartikeln i The Namibian om mötet i Oshana svarade Arnold Tjihuiko, ledare för oppositionspartiet National Unity Democratic Organisation (Nudo) att inget parti kan säga åt ett annat hur de ska bedriva sina kampanjer, och syftade på Clemens Kashuupulwas uttalanden.
– I dag säger SWAPO att andra partier inte ska bedriva kampanjer i vissa områden!, svarade en upprörd Arnold Tjihuiko.
Det största oppositionspartiet i parlamentet, The Congress of Democrats (CoD) reagerade också på Clemens Kashuupulwas uttalanden, och motsatte sig kraftigt hans idéer att oppositionspartier ska upphöra med sina kampanjer.
– Vi ser uttalandet från Oshanas guvernör som ett tecken på allvarlig politisk intolerans och som ett försök att trycka ned opositionen och kväsa dem till underlydnad, säger CoD:S talesman Natji Tjirera.

The Namibian, 12, 13 augusti 2009

Recent Posts