Saker du inte vill hitta i din lunchlåda, del 1

Kulturkrockar är svåra att undvika, såväl här i södra Afrika som på andra ställen. Ibland kanske det egentligen inte handlar så mycket om en krock som en knuff och om den knuffade bara vaknat på rätt sida så är det inte omöjligt att resultatet blir en vidgad horisont snarare än en rynkad näsa.

Men ibland blir det frontalkrock med utryckning av såväl polis och ambulans som resultat. Och även om ingen människa kom till skada (som det visade sig) så var det ändå en hygglig kulturkrasch som fick en lärare i Swakopmund i Namibia att för några dagar sedan ringa efter polis och anmäla att han hittat en snopp i sin matlåda.

Läraren gjorde naturligtvis rätt. Den som upptäcker ett manligt reproduktivt organ i sin lunch bör absolut ringa efter polis. Nu visade det sig dock – sedan polisen lyckats lugna den panikslagne läraren  – att det inte var något annat än en kryddig sydafrikansk specialitet som går under namnet ”poffader”. Det vill säga en korv. ”Poffader” är Afrikaans för Puff Adder, en både giftig och aggressiv orm som finns här nere. Men, som tidningen New Era skriver: Shaped like a male organ, the teacher was perplexed about the strange looking piece of meat and concluded it was a reproductive organ.”

Om läraren vaknat på så mycket rätt sida att han, när han fått saken förklarad för sig, utbrast i ett ”Jamen då så!” och satte tänderna i poffadern, förtäljer inte historien. Men inget är omöjligt. Och även om tidningen faktiskt inte skriver att det var en matlåda, utan en ”meat bag”, så ska detta enbart ses som ett försök att förtydliga historien om den kryddiga korven genom att göra den ännu lite mer kryddig.

Recent Posts