Regeringen förberedd för översvämning

flooding cartoon

I framtiden kan Namibia vara mer förberett för en eventuell översvämning. Efter en fyra dagars konferens i Swakopmund berättar chefen för regeringens avdelning för riskhantering, Japhet Ipinge, att landet nu är mer förberett än tidigare om vattenmassorna ökar så mycket att områden svämmar över. Ett nytt fokus på krishantering är förebygggande arbete att flytta människor som bor i utsatta områden i stället för att vänta tills katastrofen är ett faktum.
– Från och med nu kommer vi att lägga vikten på att flytta människor snarare än evakuering, säger Japhet Ipinge.
På konferensen deltog representanter från alla regioner i Namibia som har risk för översvämning. Förutom arbetet med att flytta boenden i riskområden diskuterade deltagarna på vikten av att utveckla och förbättra tidiga varningssystem för översvämning.
I årsskiftet 2008-2009 tvingades 13 000 människor från sina hem, 218 skolor stängde, och 100 000 elever kunde inte gå till skolan under översvämningsperioden. Regeringen fick skjuta till cirka 100 miljoner svenska kronor. De mest drabbade områdena var Oshana, Omusati och Ohangwena i centrala norra Namibia.

New Era, 6 oktober 2009
ILLUSTRATION: JOHANNES BERNDALEN

Recent Posts