Regelbunden inkomst ger ett jämlikare samhälle

Beata Koneya från Ohandje i Namibia

Sedan Beata Koneya blev medlem i Ohandje kan hon försörja sig på sitt konsthantverk.

– Nu har jag både råd med skor och kan skicka barnen till skolan. Det är tack vare Ohandje Artists Cooperative, berättar Beata Koneya vars liv förändrades totalt för några år sedan när hon blev medlem i Ohandje.

Precis som Beata Koneya vet vilken betydelse Ohandje Artists Cooperative haft för hennes familj, vet jag vad en skälig och regelbunden inkomst kan betyda för kvinnor. Inte minst med tanke på jämställdheten i ett samhälle. Beata och hennes systrar försörjer fjorton personer på lönen från sitt arbete med korgtillverkning. Som konsthantverkare och medlemmar i Ohandje får kvinnorna utbildning i prissättning och marknadsföring. De får hjälp att transportera sitt konsthantverk till försäljningsställen och de får möjlighet att utvecklas som konsthantverkare.

Inkomsterna från försäljningen ger möjligheter för familjen som tidigare inte funnits, som till exempel att barnen nu kan gå i skolan och får en tryggare och säkrare framtid. Men den ger också ett viktigt oberoende för kvinnorna själva. Det är tydligt att varje samhälle gynnas av en jämlikare fördelning av resurserna!

Vill du vara med och förändra livet för fler konsthantverkare? Logga in på din internetbank nu och sätt in pengar på södra Afrika-insamlingen 90 03 37-7 eller kontakta oss så skickar vi ett inbetalningskort.

Du kan också ge en gåva genom att smsa ordet rättvisa till 72970 så skänker du 50 kronor till vår verksamhet.

Se filmen om Ohandje här

Recent Posts