Mediainstitut vill häva förbud

2001 beslutade namibiska regeringen att inte annonsera i dagstidningen The Namibian eller att köpa tidningar för statens pengar. Anledningen till beslutet, som står fast än idag, var att The Namibian rapporterade för kritiskkt om regeringen och det ledande partiet. Nu uppmärksammar Media Institute of Southern Africa (MISA) förbudet och menar att det är dags att häva beslutet.

– Det här förbudet visar på den intolerans som fortfarande existerar i det namibiska samhället. Det avspeglar en politik med medel som utfrysning, något som namibier tog starkt avstånd ifrån vid självständigheten, säger Kaitira Kandjii, regional chef för MISA.

Enligt Kaitira Kandjii har The Namibian nyligen visat storsinthet genom att gratis publicera information från valkommissionen, som inte ville betala för publiceringen med hänvisning till regeringsbeslutet från 2001.

– Det här visar att beslutet inte bara är på papperet utan även påverkar offentliga institutioners beslut i Namibia. MISA har åsikten att beslutet är ett klart brott mot yttrandefriheten, och att avsikten är att tvinga The Namibian att lyda den styrande eliten, säger Kaitira Kandjii.

The Namibian, 24 september 2009

Recent Posts