It’s raining, men…

…regnsäsongen går mot sitt slut i Namibia. Och regnat har det gjort. Faktiskt så mycket att januari 2011 blev den blötaste månaden i Windhoek sedan man började mäta nederbörden år 1893. Hela 320,9 millimeter föll förra månaden, att jämföra med 85,6, som är snittet för januari. Enligt Met Office, motsvarande svenska SMHI, är också trenden tydlig. Fyra av de tio blötaste januarimånaderna sedan 1893 har infallit sedan 2004.

Svårast har regnen naturligtvis varit för dem som har svårt att skydda sig mot dem. Utanför Windhoek finns flera bosättningar med enkla skjul av plåt eller trä, som dessutom inte sällan ligger på någon sluttning. Gångna januari måste ha varit en hemsk månad för människorna i dessa ”informal settlements”, som är den gällande eufemismen för dessa små och stora kåkstäder.

För Windhoekborna är nog annars den påtagligaste konsekvensen av allt regnande trafikproblemen. Vissa dagar har det varit svårt att röra sig från ena sidan av staden till den andra eftersom vattnet nästan delat den itu. Klein Windhoek, som när vi kom i oktober var en torr och nästan osynlig liten bäckfåra, förvandlades då till en forsande flod som på sina ställen satte vägar en halvmeter under vatten. Och som dessutom gröpte ur alla ”potholes” på vägarna, på sina håll mer lika badkar än kastruller.

Innan regnen kom var det emellanåt olidligt varmt här, ibland uppåt 40 grader. Under regnperioden har vi nu haft dagstemperaturer på ibland 21-22, vilket nedflyttade svenskar trivs fint i men som får många namibier att plocka fram sina tjockaste jackor. Och så har det blivit grönt. Var man än ser, där naturen innan regnen gick i beigebrunt lyser det nu av klorofyll och blommor. Det är riktigt vackert.

Eftersom jag är en vänlig människa avstår jag från att så här i slutet av texten skriva någonting om vädret i Sverige.

Recommended Posts