Himlen i Helsingfors

Det påstås att folk i Ovamboland på 1800-talet trodde att himlen fanns i Helsingfors.  Främsta anledningen till det var att den första missionären till Ovamboland, Martti Rautanen, kom därifrån.  En sekundär anledning var möjligtvis att ingen av dessa Ovambos någonsin varit i Helsingfors.

Missionär Rautanen kom till norra Namibia 1870 och hur framgångsrik han var i sitt missionerande vet jag inte. Men om Namibias kristenhet på något sätt är ett mått på hans framgång så kan vi utgå från att Rautanen nu sitter någonstans på vår himmelske faders högra sida.

Det märks tydligt att finländarna var här och att de var populära. Finska namn är nämligen fortfarande vanliga just ibland Namibias Ovambos. Det prominentaste exemplet är kanske frihetshjälten Andiba Toivo ya Toivo, som satt på Robben Island tillsammans med Mandela, Sisulu och de andra sydafrikanerna. En av Afrikagruppernas samarbetspartners, Labour Resource and Research Institute, leds av en Hilma, och när jag läste afrikaans på Namibia Polytech satt jag bredvid en tjej som hette Hilka. Jag har träffat en Timo och en Martti och det namibiska utrikesdepartementets ständige sekreterare heter Veiccoh, som  får anses vara ett lätt kamouflerat Veikko.

Hilka hade ingen aning om den finska kopplingen till sitt namn. När jag frågade fick jag intrycket att hon nog inte var helt säker på vad Finland var för något heller.  Och det kanske inte är så konstigt. Min farfar hette Gunnar och jag tror inte han hade koll på att det urspungligen är ett norskt namn. Och att  Jan är en lågtysk, frisisk och nederländsk form av Johannes och Johan vet jag bara eftersom jag just googlat det.

Men nästa gång jag träffar en Ovambo som heter Esa-Pekka eller liknande här i buskarna så ska jag ta fram kartboken och peka. Är man biståndsarbetare så är man.

Recent Posts