Greetings From Holland – Den unkna doften av diskriminering

Alla vet vi att när vi är ute och flyger så är det slumpen som avgör vilka som blir våra medpassagerare och närmaste stolsgrannar. Listan på människor vi tänker ”bara de inte ska sitta här” om, när vi ser dem komma stånkande nerför mittgången, är nog i ärlighetens namn rätt lång. Familjer med potentiellt skrikande småbarn, grupper av högljudda ungdomar, gänget från Electrolux eller SCB som vi vet kommer att krama det mesta ur jobbresan genom att så fort planet lyft metodiskt börja dricka sig tillbaka till spädbarnsstadiet – måtte de alla gå förbi och fortsätta bakåt. Långt bakåt. Vi hade ju tänkt sova lite. Eller skriva en stund på laptopen. Eller bara få slippa plågas i timmar av barngråt, tonårsbröl eller generande fyllepladder och korkade skämt.

Och ibland, lite för ofta, är det givetvis precis runt vår stol de hamnar. Och vi inser att varje minut vi kommer att kunna sova/skriva/tänka/andas på den här flygningen kommer att bli en ren bonus. Först och främst kommer vi att få fokusera på att stå ut.

Men det gör vi. Vi står ut. Vi står ut eftersom vi innerst inne accepterat att mänskligheten kommer i många varianter och modeller och för att vi också vet att det måste få vara så. Tjocka, långa, svettiga, överparfymerade, snarkande, röda, vita, bruna eller blå. Så ser vi ut, sådana är vi. En dag när Brad Pitt eller Anne Hathaway sjunker ner i stolen bredvid inför nattflygningen till södra Afrika, ja då får vi stå ut med det också.

Så när Namibian berättar att det holländska flygbolaget KLM slängt en grupp människor av planet i Amsterdam för att de ansetts vara just överparfymerade, så skär det sig i oss. Låt vara att parfymen i fråga inte går att köpa i taxfreeshopen på Schiphol utan var Zembafolkets traditionella, det är ändå inte rätt.

Vår partnerorganisation Legal Assistance Center – som också företrädde Himbafolket när de utnyttjats i och med inspelningen av programmet Den Stora Resan hösten 2009 – kallar KLM:s beteende en kränkning av Zembaresenärernas kulturella och mänskliga rättigheter. Och med tanke på att gruppen inte ens blev informerad om varför de plockades av planet är det inte svårt att hålla med. KLM:s förklaring är att vissa passagerare klagat på deras doft.

Gruppen från Zembafolket var för övrigt på väg hem till norra Namibia efter att ha varit i Holland och medverkat i TV-programmet ”Greetings from the Jungle”.

Recommended Posts