Folkbildning

Jag har alltid varit svag för sånt som generellt går att sortera in under etiketten ”folkbildning”. Och extra mycket så när det handlar om att göra viktig information tillgänglig på ett enkelt sätt för människor för vilka den verkligen kan göra skillnad.

Legal Assistance Centre (LAC) här i Namibia är fantastiskt bra på att göra just detta. Bilden visar framsidan på en av många informationstidningar i serieform som LAC producerar och som sedan sprids på flera språk. De här serietidningarna, ”comics” som de kallas, är mycket populära, vilket inte minst märks på all den feedback som LAC får efter varje ny tidning.

Bilden intill visar en av de senaste, som förklarar hur man går tillväga för att få en födelseattest registrerad för sitt barn. Utan en födelseattest kan man nämligen inte börja skolan, skaffa sig en ID-handling, ta del av viss hälsovård, gifta sig eller gå och rösta.

Andra serietidningar tar upp ämnen som till exempel hur man går till väga för att få underhåll för barn utbetalat, hur man agerar i våldtäktsfall, sexuella trakasserier på arbetsplatser och hur man kan förhindra att ungdomar dricker alkohol. Alla mycket viktiga områden att sprida ljus över i Namibia.

LAC producerar över huvudtaget mycket bra saker. En titt på den här länken visar det som ligger uppe på deras website. Mycket av det är nedladdningsbart och gratis.

Recommended Posts