Fiskeindustri i stormväder

Cirka 100 representanter från fiskeindustrin träffade på måndagen ministern från ministeriet för fiske och marina resureser, Abraham Iyambo, i Swakopmund för att be om hjälp att hålla fiskeindustrin flytande under de globala ekonomiska krisen. Fångsterna är lika stora som förr, men på grund av den ekonomiska krisen har efterfrågan på fisk från bland annat Europa minskat mer 45 procent. Det här hotar jobben och flera av företagens existens, menade representanterna från fiskeindustrin.
Enligt Abraham Iyambo utgör fisket 20 procent av Namibias totala exportinkomster och 90 procent av exporten går till Europeiska Unionen (EU).
Fiskeindustrin har haft stora problem med de rörliga oljepriserna och den sydafrikanska randens starka ställning mot US-dollarn, men den senaste tiden har situatioinen förbättrats något. Nu när priserna på bränsle sjunkit tillbaka till en lägre nivå är i stället det stora hotet den minskade efterfrågan på fisk.
– Namibia producerar kummel av toppkvalitet men konsumenten har inte råd med det längre. Konkurrensen ökar från billigare alternativ. Köparen dikterar priset, säger Michael /Goagoseb, ordförande för Namibias kummelförening.
Representanterna från fiskeindustrin bad ministern om hjälp i minst tre år för att rädda fiskebranschen. Flera av representanterna efterfrågade också att Economic Partnership Agreement (EPA) skrivs på med EU.
– Om vi inte skriver på EPA-avtalet kommer det att resultera i ökade exporttullar. Vi måste skriva på för att undvika extra EU-skatter och få skattefri tillgång till marknaden, säger P Hitula som representerar fiskeindustrins sektor för marulk och sjötunga.

The Namibian, 26 februari 2009

Recent Posts