Djävulsklo drar in kosing


Det senaste decenniet har efterfrågan på växten djävulsklo ökat kraftigt. Växten används sedan länge i Sydafrika, Botswana och Namibia som traditionell medicin, och har nu visat egenskaper som kan fungera som medicin mot reumatism och andra sjukdomar. Namibia är världens största exportör, och varje exemplar av den decimeterstora plantan ger plockarna mellan 800 och 1000 kronor. I Namibia finns 530 registerade plockare, och de flesta kommer från fattiga områden i eller utanför nationalparker. Den namibiska regeringen har nu utfört en miljömärkning för plantan, för att bevara landets mångfald och samtidigt öka produktens värde.
– Vi arbetar för att hitta ett sätt att förädla växten, så att vi inte bara exporterar råvaran. På så vis skapar vi ett mervärde och använder våra resurser på ett vettigt sätt, säger miljöminister Netumbo Nandi-Ndaitwah.
För tillfället exporteras det mesta av djävulsklon till Tyskland där den ingår som ingrediens i bland annat medicin för reumatism. Den 8 mars är Namibia värd för en afrikansk ministerkonferens, där temat är att diskutera hur afrikanska länder ska förhålla sig till den biologiska mångfalden, och hur de kan vara med och tjäna på export av värdefulla råvaror.

New Era, 23 februari 2010

Recent Posts