Den konstigaste folkgruppen

Swakopmund

Bryggan i Swakopmund

Han kom fram till mig på bryggan i Swakopmund. Jag frågade honom om en sälunge och han svarade om badtemperaturen. Detta förstod vi efter en tids diskussion och vi skrattade lite generat åt vårt missförstånd. Han var bryggvakt och jag en vanlig turist. Men så frågar han var jag kommer ifrån.
– Från Sverige”, sa jag och förväntade mig ett frågande uttryck i hans ansikte, men i stället lyser han upp.
– Jaha, du är från Sverige. Svenskarna var i min by och gjorde en film. Vi slaktade en get, för det ville de se på film. Och så visade vi våra traditionella danser och fester. De ville bo i vår by och filma att de bodde där.

Kakuzara Tjiposa

Kakuzara Tjiposa i Ohamaremba var med i Den stora Resan

Han skrattade glatt åt våra konstigheter, Detta främmande folk kom från andra sidan jorden för att göra en film och för att bo i hans by. Vi skrattade tillsammans åt de konstiga svenskarna.

– Jag är himba, berättar han. Vi tycker inte om att förändra våra traditioner. Många vill till exempel inte gå i skolan eller bära kläder.
Himbafolket är ett herdefolk känt för att leva enligt gamla traditioner. Kvinnorna tar ockramjöl och fett i håret och på kroppen och använder sällan kläder. Ofta ser man dem på turistorter med håret lerigt och brösten rödbruna, nakna, hängande. Detta är mycket populärt bland turister och det finns byar som turister kan besöka för att se ännu mer av Himbafolkets traditionella liv. Han upprepar att svenskarna kom till hans by och att de skulle bo där.
– Vi dolde våra mobiler och klockor när filmteamet kom. De tyckte inte att vi skulle verka moderna, berättar han.

Vi skrattar igen och jag kan inte låta bli att känna att det är jag som tillhör den konstigaste folkgruppen.

Läs mer om Sveriges Televisions satsning Den stora Resan och åsikterna om projektet i området där de bodde i Johannes Berndalens reportage

 

Recommended Posts