Biståndsmiljarder grillas i media

Det amerikanska utvecklingsprogrammet Millennium Challenge Account får kritik i dagens The Namibian, där biståndet på cirka två miljarder till Namibia beskrivs som ihåligt och fullt med krav från USA, samtidigt som USA:s regering inte förbinder sig till något.
Enligt källor som studerat överenskommelsen handlar det inte om två miljarder, utan en miljard och att Namibia måste betala tillbaka den andra delen.
Vidare behöver de amerikanska företagen som ska utföra tjänster i Namibia varken betala skatter eller avgifter. USA har full bestämmanderätt över vem som ska utföra allt jobb i Namibia, även om den namibiska motparten är missnöjd med de tjänster som utförs. Överenskommelsen är som upplagd för att amerikanska tjänsteföretag gör sig en hacka, och att det namibiska jobbskapandet blir mindre än väntat. De stora löftena om pengar och utvecklingshjälp börjar likna historien om Ramatex, textilföretaget som lovade guld och gröna skogar och nu försvunnit och lämnat stora tomma lokaler kvar och tusentals arbetslösa. Ju mer media granskar USA:s ”utvecklingsbistånd”, desto mer börjar det se ut som gammal hederlig business där USA får alla fördelar och Namibia en liten del eller ingenting.

JOHANNES BERNDALEN
Källa: The Namibian 3 November 2008

Recent Posts