Bakterie rensar Namibias kust

För första gången i historen har forskare observerat en bakterie som renat ett stort vattenområde förorenat med sulfit. Bakterien har tidigare varit en gåta för forskare, som känt till den, men inte sett den verksam i så stor skala. Nyligen blev vetenskapsmän varse den renande bakterien när den omvandlade giftigt sulfit till ofarligt svavel och sulfat. Omvandligen skedde i ett stort vattenområde i Atlanten utanför Namibias kust.

– Det här är första gången vi ser cemolitotroper rena vatten förgiftat av sulfit, skriver europeiska mikrobiologer och geokemister i en artikel i den internationella forskartidningen Nature.

Sulfit är ett allvarligt hot mot liv i havet och orsakas av jordbruksavfall och avloppsvatten som i sin tur leder till algblomning som släpper ut den giftiga sulfiten. Om ett vattenområde blir tillräckligt förgiftat blir det till slut fullständigt dött och anses som en ekologisk katastrof. Hittills har 400 döda områden observerats vid kustområden runt om i världens hav. Nu när forskare sett en bakterie som rensar den farliga sulfiten väcks nytt hopp om att motverka det ekologiska hotet.
– Om dessa sullfitätande bakterier kan användas för att rena de döda områderna skulle det kunna betyda mycket för världens hav, säger biologen Robert Diaz vid Virginia Institute of Marine Sciences i USA.

Källa: http://blog.wired.com/wiredscience/2008/12/toxin-gobbling.html
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/abs/nature07588.html

FOTO: JOHANNES BERNDALEN

Recent Posts