Ur ordträsket

Hur förklarar man hur socker smakar för den som aldrig har provat och känt sötman? Hur berättar man för den som aldrig har upplevt snö hur flingorna blir till en sagovärld när blicken vänds mot himlen? Hur ger man konceptet trygghet rättvisa till en person som växt upp i en miljö där skottsalvor och psykisk terror är vardag?

Genuin förståelse är så mycket mer än att bara känna igen bokstäverna, orden och konstruktionerna i ett yttrande för efter en sådan ganska banal avkodning måste man nämligen förstå vad yttrandet innebär i grunden.

Oavsett hur medvetet jag försöker använda språket så återskapar orden inte upplevelserna utan fungerar som symboler. Ord skapar alltid ställföreträdande upplevelser.

Förenar man språkets begränsningar med alla felaktiga föreställningar om Afrika så hamnar jag i en situation som är ganska frustrerande. Hur förmedlar jag en nyanserad bild av Mocambique, utan att bekräfta fördomar eller cencurera verkligheten i ett försök att undvika det?

Ibland får jag känslan av att vänner hemma i Sverige tror att jag möter någon av ”the big five” på väg hem från jobbet, att jag bor i en hydda på savannen, äter majsgröt och sjunger vid lägerelden varje kväll. Det gör jag, ibland, men mestadels av min vardag utspelar sig i betongdjungeln, bland bilar, hårsalonger, barer och affärer.

I utrymmet mellan den smärtsamma historien och den hoppfulla framtiden trängs rikedom och fattigdom sida vid sida i huvudstadens paradoxala famn. Ute på landsbygden går herden med käppen i ena handen och mobiltelefonen i andra. Där västvärlden ser Afrika som en plats där fattigdomen ska förpassas till historien, ser Kina en plats där rikedom skapas.

Allt lever vid sidan av ingenting och varje gång jag försöker beskriva min verklighet för någon som aldrig varit här, eller i något afrikanskt land överhuvudtaget, så känner jag hur verklighetens mångfald amputeras av mina ord. Därav, för att inte fastna i ordträsket kommer här en liten del av verkligheten i form av rörlig bild.

http://www.youtube.com/watch?v=zlMsbKG7-NQ

 

Recent Posts