Unac i Köpenhamn

IMG_2402

Moçambiques bonderörelse Unac åker idag till Köpenhamn med en tre personer stor delegation. Luis Muchanga på avdelningen för kommunikation och lobby är en i trion. Han var ifjol på klimatmötet i Polen och tidigare i år träffade han medlemmar från den globala bonderörelsen Via Campesina för ett förberedande möte i Spanien inför Köpenhamn.
– Här i Moçambique har vi redan drabbats av klimatförändringar. För våra medlemmar är det därför en viktig fråga hur vi ska förhålla och anpassa oss till de nya villkoren. Vad tänker vår regering göra, och vad tänker den rika världen göra?
Statistiken är alarmerande. Under perioden 1980 – 1993 drabbades Moçambique av 4 cykloner. Följande period mellan 1994 och 2006 svepte 11 allvarliga cykloner in över fastlandet, alltså tre gånger så många och dessutom med större intensitet. Det får stora konsekvenser för böndernas produktion.
– Bönderna idag kan inte gå efter kalendern som de brukade. De vet aldrig hur mycket regn det kommer eller hur svår torkan blir.

IMG_2406

I Moçambiques fall är det en fråga om liv eller död för majoriteten av bönderna, att skörda eller att svälta.
Ett annat miljöproblem är erosion. Landets 200 mil långa kustremsa äts upp utav havet som tränger längre inåt för varje år.

Luis påpekar att det finns andra framtida hot och nämner Moçambiques pågående satsning på eucalyptosodlingar, som i Brasilien fått namnet o deserto verde (den gröna öknen) eftersom den biologiska mångfalden hotas då eucaluptos suger ur all näring från jorden. Men då träden växer både rakt och snabbt så är de lukrativa för skogsbolag.

Exempel på erosion. Bilderna är tagna i Nacala som är ett av de värst drabbade områdena i landet. Om inget görs riskerar hela staden att falla ner i havet. Bilden nedan visar på hur man kan försöka att hindra jordmassorna från att sköljas ned i havet.

Recent Posts