Svagt civilsamhälle?

En ny rapport pekar på att de enskilda organisationerna i Moçambique inte är tillräckligt starka för att delta i kampen mot fattigdom. I bästa fall fungerar de bara som observatörer. Paulo Cuinica är chef för G20, en paraplyorganisation för fler än 400 organisationer som funnits sedan 2003. Han är kritisk till bilden av civilsamhället i rapporten.
– 2004 genomförde vi en fattigdomsundersökning där flera av rekommendationerna så småningom ingick i regeringens aktionsplan. Till exempel de lokala konsultationsgrupper som diskuterar hur man bäst använder distriktens utvecklingspengar. Senare var civilsamhället även involverat i framställningen av landets andra fattigdomsbekämpningsplan (Parpa eller PRSP), säger Cuinica till AIM. 
Civilsamhället är definitivt en aktör, menar Cuinica, men utmaningen är att se till att saker och ting verkligen sker i praktiken och inte endast på papper. Därför måste organisationernas analyskapacitet höjas, annars riskerar möten med regering och biståndsgivare endast bli formalia.

Recent Posts