Nya kunskaper ger självkänsla

I norra Moçambique utanför Cuamba har flera jordbrukare gått ihop och organiserat sig i små jordbrukskooperativ. Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC, ett nationellt jordbrukarförbund, erbjuder utbildning i olika tekniker vid ett agroforestrycenter.
IMG_2037

Natalia

Natalia är president för ett av kooperativen som tagit del av centrets utbildningar. Hon berättar att de med utifrån de nya kunskaperna byggt en ugn som är effektivare och drar mindre ved. Den har flera plattor, en uppvärmningskammare och en del där hönorna lägger sina ägg. När det är kallt kan de skydda sig från kylan där inne. Kooperativet har även uppfört en liten plantskola där de tillsammans driver upp plantor innan de sätter ut dem på åkrarna.

De har byggt komposter där de lägger organiska material så som skal och matrester, torra löv.  I komposten har de en termometer, en tjock träpinne. Om den är varm vet de att komposteringen är i full gång.IMG_1928
Det har även varit personligt utvecklande att gå kurserna, berättar Natalia. Hon berättar att hon innan inte hade samma självförtroende. Utbildningen i föreningsverksamhet och genus var särskilt viktiga för hennes personliga utveckling.
-Jag trodde inte att jag som kvinna kunde prata inför andra, resa, gå kurser och driva projekt.
Nu gör jag det.
Recommended Posts