Musikmecka

Maputo upphör aldrig att svänga till rytmer som får själen att vibrera när kroppar förenas i musikens fristad. Kväll efter kväll är det möjligt att uppleva magin från oförglömliga liveuppträdanden i världsmusikens anda.

För ett par veckor sedan spelade mästaren av västafrikanska rytmer och afropopens banbrytare Salif Keita från Mali här i stan. ”Afrikas gyllene röst”, panafrikan i själ och hjärta, var enligt tradition förbjuden att sjunga eftersom han föddes som prins, i rakt nedstigande led till Malis kung och grundare. Keita har onekligen mött mycket vidskepelse i sitt liv, själv säger han att det handlat om överlevnad när han förvaltat den gåva och förbannelse som han föddes med.

http://www.youtube.com/watch?v=WYXDmX6Lieg

Veckan därpå jazzade Sydafrikas stolthet och galet talangfulla musikern Jimmy Dludlu loss på scenen. Musiken kan varken kategoriseras som traditionell sydafrikansk jazz eller exotisk världsmusik, Dludlu leverar modern jazz från den linje som sträcker sig från Montgomery till post-Davis fusion, ett sound som har definierat jazzen sedan mitten av 1970-talet.

http://www.youtube.com/watch?v=tcoPy4QaIps

Om några dagar äntrar Tabanka Djaz scenen, ursprungligen från Guinnea-Bissau och ett av de mest representativa och inflytelserika banden från lusofona Afrika. Gissa vem som kommer vara där dansandes, lyrisk och svettig?

http://www.youtube.com/watch?v=b9wIQcSmJIo

Lyssna gärna på klippen och försök förbli sittandes om ni kan. Lycka till!

 

 

Recent Posts