Moder jord

Ovädren i Moçambique har tveklöst en förmåga att påminna människan om hennes litenhet inför moder jords makalösa krafter. Ofta brukar jag från en trygg plats på balkongen betrakta stormbyarna med regn som piskar in över Maputo efter mörkrets inbrott, förundras över tvärkasten mellan klarblå himmel och åskväder som ger staden en spöklik känsla med sammetsliknande asfalt som kastar reflektioner under en lillatonad himmel.

I dag var jag tvungen att vada över en passage där nattens intensiva skyfall i kombination med infrastrukturens bristande dräneringskapacitet hade skapat en översvämning i miniatyrformat. Sjön som bredde ut sig över de krackelerade trottoarerna intill fyrvägskorsningen mätte två decimeter på det grundaste stället. Att vada i en sörja av skitigt regnvatten är knappast en utlimat start på dagen för någon som vårdar sina sneakers lika ömt som sina vänner.

Det är lika bra att vänja sig, är signalen tidningen O País sänder ut när den i en artikel konstaterar att regnfall utöver det normala är att vänta de kommande två månaderna på grund av La Niña. (La Niña följer normalt El Niño och väderfenomenen beror på samspel mellan havet och atmosfären över de tropiska delarna av Stilla havet. El Niño innebär en uppvärmning av ytvattnet i de östra delarna, medan La Niña leder till en nedkylning av området.) Sorry Pohlman-jargongen.

Ingen mindre än chefen för Nationella institutet för katastrofhantering (INGC), Dulce Chilundo, drar i samma artikel i O País paralleller till de ödesdigra översvämningarna 2000.
Naturkatastofen då 800 människor dog i de värsta översvämningarna som drabbat landet på ett half sekel. Sammanlagt förstördes omkring 90 procent av landets odlade mark under översvämningarna, 20 000 boskapsdjur avled och 113 000 farmarhushåll ställdes på bar backe.

Översvämningar av varierande styrka förekommer varje år i Moçambique, men långt ifrån alla kräver att staten mobiliserar räddningsinsatser. Dock känns det aningen illvarslande att det globala riskanalysföretaget Maplecroft listar Moçambique som världens näst mest sårbara land vad gäller naturkatastrofer, strax efter Haiti som intar jumboplatsen.

Notan för återuppbyggnaden efter översvämningarnas framfart 2010 landade på ofattbara 320 miljoner euro.

Lyckligtvis infriades inte Aftonbladets kvasijournalistiska alarm som i sensationslysten katastrofanda påstod att: ”Nu hotas Moçambique av massdöd efter översvämningarna”.

Recent Posts