Moçambiques egen Che Guevara

Hela året 2011 är dedikerat till Samora Machel, Moçambiques första president, som för 25 år sedan dog i en mystisk flygkrasch på väg hem från Zambia.

Samora är inte bara symbol för självständigheten och landsfader med kultstatus, han är även Moçambiques egen Che Guevara. En mytomspunnen figur som via nostalgins förskönande prisma framträder likt en felfri idealist med samhällsfrämjande åsikter, handlingar och visioner. Att denne hängivne socialist med revolutionerande marxistiska och antikoloniala tankar skulle vända sig i graven om han visste vilken profit hans varumärke omsätter i form av muggar, t-shirts och gadgets är en annan historia.

Under veckan har journalister skrivit spaltmetrar om Machels politiska ideal genom att påminna om hans politiska dedikation driven av jämlikhet och respekt för folket. På gatan anses han på samma gång vara en man av folket och en profet, en paradox som förenar moçambikierna och ger kraft till missnöjet mot dagens maktmissbruk, korruption och låtgå-ekonomi.

Inom Frelimo är Samora också en hjälte, han är ju trots allt den som utan konkurrens bidrar mest till att stärka partiets image. ”Han bor i var och en av oss, genom hans ideal och vision, genom rättvisan han försvarade och genom hans beslutsamhet och uthållighet, och genom hans orubbliga tro på styrkan i ett enat folk för att övervinna de utmaningar de står inför ”, mässade president Armando Guebuza när en elva meter hög staty i brons – den påstått största statyn  i Afrika – restes i hans ära på Praca da Independencia,  25 år efter den tragiska dödsdagen.

Inför internationella högdjur och tusentals moçambikier hyllades nationalhjälten numero uno i flera emotionella tal. Om gapet mellan Samoras ideal och den nuvarande politiken talades det dock tyst om.

 

Recent Posts