Moçambiques blodsrubiner

Nyhetsbyrån Aljazeera har ihop med moçambikiska journalister grävt i händelseutvecklingen efter att rubiner hittats i Moçambique. Den här bloggen bygger på deras upptäckter, följ länken eller se dokumentären nedan för att få reda på mer.

Norra Moçambique är ett område rikt på mineraltillgångar som kol, guld och titan. År 2009 upptäcktes också rubiner i Montepuez kommun, i provinsen Cabo Delgado. Framtiden såg ljus ut för lokalbefolkningen i denna avlägsna region där majoriteten lever under fattigdomsstrecket.

År 2012 grundade det brittiska gruvbolaget, Gemfields, i samarbete med det lokala företaget, Mwriti, partnerskapet Montepuez Ruby Mining. Det nya bolaget, som till 75% ägs av Gemfields, köpte sig rätten av staten att utnyttja 340 kvadratkilometer mark i området.

Men marken hade redan sina ursprungliga ägare. Montepuezborna, som alltid betraktat marken som sin egen och levt av dess resurser, skulle framöver förlora tillgång till inkomstkällan.

Tomma löften

Gemfields förband sig att använda 1% av vinsten från rubinfyndigheterna i området för att finansiera lokala utvecklingsprojekt. De lovade att bygga nya skolor, brunnar och kliniker. I Storbritannien anlitade de dessutom Hollywoodstjärnan Mila Kunis för att marknadsföra företagets verksamhet som etisk och socialt medveten. Vid årsskiftet 2015/2016 hade Gemfields sålt Montepuez-rubiner för totalt 120 miljoner dollar.

När journalisterna Callum Macrae och Estacio Valoi besökte gruvområdet i november 2015, syntes lite av de utlovade kommunprojekten. En trasig brunn som fungerade i mindre än en månad i byn Nsewe och ett tomt hus som enligt uppgift skulle fungera som skola i Mpéni var allt lokalborna fått av gruvbolaget.

”Vi har inte fått något som helst stöd från företaget. Det finns inga nya hus eller skolor. De sa att de skulle komma hit med en traktor, men hittills har vi inte sett någonting”, säger en bybo i Nsewe, i Montepuez kommun, till journalisterna.

Människorättsbrott

Förutom uteblivna lokalinvesteringar planerar Gemfields förflyttningar av ortsbefolkningen för att bereda väg för gruvdriften. I företagets årsredovisning för 2015 går att läsa: ”För att få tillgång till ekonomiskt livskraftiga delar av gruvan uppstår behovet av att möjligen förflytta byborna i Mpéni”.

Försöken att tvångsförflytta lokalbefolkningen hade då redan börjat.

”Företaget bad oss att lämna den här marken och sa de skulle hitta en annan ort för oss. Men vi vägrade, vi sa nej. Här har vi vår kyrkogård, vår mangoträd, våra hus. Det är vi som bestämmer—inte företaget”, säger en bybo i Mpéni.

”Först kom de med maskiner. Därefter började de från byns hörn att förstöra några hus. Sedan brände de husen. Det var de vita som skickade FIR (polisens snabbinsatsstyrka) och Nacatana (den privata säkerhetsstyrkan) hit för att göra deras jobb. […], säger vidare en person från Namuja.

Det slutar inte vid oetiskt företagande och tvångsförflyttning. Företaget anklagas också för hot, misshandel och till och med mord.

Ortens informella gruvarbetarna är rädda för de säkerhetsmän som skyddar bearbetningskoncessionen, inklusive poliser från snabbinsatsstyrkan (FIR) och de privata väktarna kända som nacatanas.

”Nacatanas är den vita mannens assistenter. De använder timmerpinnar för att slå oss på lederna—på knän och armbågar—så att vi inte kan arbeta längre”, säger en informell gruvarbetare till journalisterna.

Lokalbefolkningen hävdar att polisen agerar direkt till förmån för gruvbolaget. En polis bekräftar informationen:

”Vår huvuduppgift är att garantera gruvans säkerhet. Vi ska hålla [informella] gruvarbetare borta. Vi vill inte arrestera, förfölja eller tortera dem. Vi vill bara ha vår del. Men den vite mannen instruerar oss att attackera, använda alla medel. De säger att de gav oss vapen för att de ska användas. Vi måste följa order.”

Den lokala chefsåklagare, Montepuez justitiekansler, Pompilio Xavier Wazamguia, berättade för Al-Jazeera att han kände till 18 mord sedan 2009 – varav de flesta kan kopplas till säkerhetsstyrkor som vaktar gruvan.

Trots alla grova brottsanklagelser har Gemfields inga planer på att backa ur eller be om ursäkt. Istället har bolaget nu säkrat krediter till ett belopp av 45 miljoner dollar för att expandera rubingruvan i Montepuez,
https://youtu.be/-wRNT5dl0pw

Texten till bloggen är fritt översatt av Vinicius Ribeiro, praktikant på Afrikagrupperna i Johannesburg

Recommended Posts