Moçambikaner mobiliserar mot kidnappningarna

Maputo-Demonstration-31102013.jpg webIgår fyllde demonstranter gatorna i huvudstaden Maputo och den näst största staden Beira. Tusen och åter tusen marscherade mot våldet mellan regeringens militär och den beväpnade grenen av oppositionspartiet RENAMO. Mot kidnappningar och straffrihet och mot fattigdom. I Beira intervjuas pastor Leonello Bettini.
-Tusentals människor kräver säkerhet och utveckling i ett land där, 21 år efter inbördeskriget,  halva befolkningen lever i extrem fattigdom.

Demonstranterna bär T-shirts med uppmaningen ”Stop Raptos” som betyder Stoppa Kidnappningar. De senaste åtta dagarna har tio människor kidnappats i Maputo, Motola och Beira. Kidnappningar har ökat i Moçambique de senaste två åren. Under den gånga veckan mördades en trettonårig pojke efter att mamman gått till polisen för att meddela att familjen planerat att betala den utkrävda lösensumman. I måndags dömdes sex personer till 16 års fängelse för kidnappning. En av de dömda tillhörde polisstyrkan som skyddar presidenten.

Maputo-Demosntration-20131031 -2.jpg webAfrikagruppernas programhandläggare Santos Simione deltog i demonstrationerna igår.
– Jag bor i ett av områdena, Matola, utanför Maputo där flera av brotten begåtts. Det råder en stämning där vi (moçambikaner) har fått nog. Folkmassan skanderade saker som: Vi vill inte ha krig Vi är alla moçambikaner! Bort med korruptionen! Bort med organiserad brottslighet!

Recommended Posts