Moçambikisk oppositionsledare skjuten

Manuel Bissopo, generalsekreteraren för RENAMO, det största oppositionspartiet i Moçambique, sköts igår eftermiddag och fördes till sjukhus i ett kritiskt tillstånd. Bissopo befann sig i en bil tillsammans med sin livvakt, som omkom på plats av skottskador. Gärningsmännen är ännu okända. Under gårdagen höll Bissopo på med att förbereda ett torgmöte i staden Beira där RENAMOs ledare Afonso Dhlakama skulle hålla tal.

Den politiska spänningen i Moçambique har trappats upp under den senaste tiden. Förra veckan deklarerade Dhlakama att RENAMOs beslut att ta kontroll över sex provinser i centrala och norra Moçambique från och med mars i år är oåterkalleligt. Dhlakama gjorde förra året flera liknande uttalanden där datumen för övertagandet upprepade gånger sköts fram, men denna gång menar Dhlakama att det är allvar. Han sa även att övertagandet kommer att gå fredligt till om RENAMO inte stöter på motstånd. Dhlakama har även meddelat att det inte längre finns någon mening med att föra samtal med FRELIMO, det ledande partiet.

Oroligheter mellan regeringens och RENAMOs styrkor i provinsen Tete har orsakat att människor flyr till Malawi. UNHCR uppskattar att över 2000 människor har kommit till byn Kapise i Mwanza distriktet, ca 100 km söder om Lilongwe.

Recent Posts