Mat eller bensin?

Alldeles färska jordbruksministern Soares Nhaca lovar i dagens Notícias att regeringens satsning på biobränsle inte kommer att inverka negativt på livsmedelssäkerheten.
– Biobränsle ska inte odlas på mark som används till att odla mat, säger Nhaca.
Jordbruksministeriet har en längre tid förmått bönder att odla jatrofa (en ej ätbar gröda som innehåller olja) på land som inte brukas och Soares Nhaca förutspår att inom sex månader ska det första inhemskt producerade biobränslet vara klart.
Regeringen godkände i slutet av fjolåret ett biobränsleprojekt (PROCANA) i Massingir där 30 000 hektar sockerrör ska odlas för etanolframställning. PROCANA-projektets största delägare är tydligen ett halvskumt gruvbolag baserat i London (CAMEC) som är involverat i koppar- och koboltutvinning i Demokratiska Republiken Kongo.
Jordbruksministern hävdar att mängder av liknande projektansökningar lämnats in de senaste månaderna, som ifall alla godkänns kräver tio miljoner hektar åkermark. Soares Nhaca poängterar dock att endast PROCANA är aktuellt i nuläget.
Biobränsle är alltså något som debatteras flitigt i Moçambique nuförtiden. Förespråkare menar att det är en alldeles utmärkt väg ut ur fattigdomsfällan – att producera för en snabbt växande marknad i Europa. Kritiker hävdar istället att Moçambique inte bör odla något som inte går att äta när nästan en halv miljon människor varje år är beroende av matbistånd för att överleva. Dessutom är monokulturer, som en biobränslesatsning riskerar att bli, med mycket bekämpnings- och gödningsmedel aldrig bra för den ekologiska mångfalden.
Jag lutar ändå att tro att det visst kan vara ett bra sätt för Moçambique att få till en ekonomisk tillväxt ute på landsbygden. Dock är det helt avgörande hur det hanteras. Under vilka förhållande kommer de anställda på plantagerna att jobba? Kommer all mark att privatiseras och köpas upp av stora bolag? Kommer vinsten att återinvesteras på landsbygden? Det är väl just dessa frågor som gör att man bör vara skeptiskt inställd.

En av FN:s experter på livsmedelssäkerhet, Jan Ziegler, släppte i augusti ifjol en rapport där han kräver ett 5-årigt moratorium på all biobränsleproduktion. Fem års produktionsstopp innebär enligt Ziegler att forskning, teknik och regelverk hinner komma ikapp. Han menar att det är vansinnigt att skynda in i en större biobränsleproduktion utan att ha studerat effekterna på den globala hungern.
Den fullständiga rapporten finns att läsa här, http://www2.ohchr.org/english/issues/food/index.htm

Skriv gärna kommentarer här på bloggen om vad just du tror om biobränsle och hur det kan påverka Moçambique och andra utvecklingsländer.

Igår skrev jag att 12 personer har avlidit i koleraepidemin som pågår just nu. Vilket är riktigt, men epidemin har inget att göra med översvämningskatastrofen utan är en helt urban företeelse. Än så länge vill säga, situationen kan snabbt förändras och är beroende på hur väl myndigheter och hjälporganisationer lyckas sköta sanitet och tillgång till rent vatten i tältlägren för de evakuerade.

Jag tänkte jag skulle höja nivån av interaktivitet på bloggen (hittills endast en artighetskommentar från en snäll kollega…) med en mindre frågesport med Moçambique som tema såklart. Vinnaren får sitt namn publicerad i fet stil här på bloggen. Ok? Då så kör vi. Dagens fråga är… På vilken av Bob Dylans skivor finns låten Moçambique?
(eftersom jag förväntar mig tiotusentals rätta svar finns även en utslagsfråga; Vem gjorde matchens enda mål i Europacupfinalen mellan Malmö FF och Nottingham Forest 1979?)

Recent Posts