Jorge Rebelo om Zimbabwe

I fredags intervjuade jag Jorge Rebelo som en gång i tiden var informationsminister i Samora Machels regering. Vårt samtal handlade främst om hur Frelimo förändrats under åren sedan självständighetskampen var vunnen, dock kom vi även in på ämnet Zimbabwe.
Jorge Rebelo var sekreterare under möten i Tanzania där Samora Machel, Robert Mugabe och Joshua Nkomo gjorde upp planer för befrielsekampen.
– Mugabe var den mest aktiva under mötena och jag fick en positiv bild av honom som en handlingskraftig person.
Rebelo påpekade att under Lancaster House-förhandlingarna var Mugabe helt emot avtalet som visserligen innebar självständighet men som också innebar att vita farmare fick behålla marken som de ägde på grund av koloniala strukturer. Istället var det de andra regionala ledarna, däribland Samora Machel, som övertalade Mugabe att acceptera avtalet.
– De sa till Mugabe att ”godkänn förslaget, efter självständigheten gör ni som ni vill”. Lite märkligt var det eftersom jag är helt säker på att Samora aldrig skulle ha accepterat ett liknande avtal med portugiserna, sa Jorge Rebelo.
Han anser att Mugabe använde fel metoder i den så kallade landreformen men håller med honom principiellt, eftersom ”det finns inget som motiverar att forna kolonialherrar äger afrikaners mark”. Dessutom så hade britterna faktiskt lovat att kompensera farmarna ekonomiskt den dagen marken övergick i zimbabwisk ägo.
Nu tycker dock Jorge Rebelo att det är hög tid för den 84-årige Mugabe att pensionera sig, inte minst för att han förlorat all politisk trovärdighet samt har kört landets ekonomi i botten. Därmed inte sagt att Rebelo stödjer Morgan Tsvangirai.
– Jag har starka tvivel om honom eftersom hans stöd främst kommer från Gordon Brown och storfarmare. Får han makten är jag rädd för att Zimbabwes jord återgår till vita farmare. Det är ingen lösning.

Recent Posts