HIV-test och blodgivning på skolan

Nu har jag gjort alla fokusgrupper på den första skolan. Jag är lite orolig över att två blev ganska korta, men nästa vecka ska jag åka tillbaka för att göra intervjuer med en elev i taget och då blir det ju mer data. Har dock fått väldigt intressanta svar, skriver mer om det när allt är transkriberat och jag är mer säker. Kommer förmodligen även få möjlighet att prata med några lärare nästa vecka också, det blir intressant att se vad de har att säga.

Skolan jag har varit på denna vecka består av fyra-fem stora hus, tror att alla har tre eller två våningar. I vissa av husen är det bara lektionssalar, i andra lite kontor, lärarrum och cafeteria på botten. Runt omkring husen men innanför muren som omger skolan finns det små gräsplättar, som används i vissa lektioner, och fina rabatter och palmer. Idrottssalen ser mest ut som ett stort tak, med lite omklädningsrum/kontor vid sidan. Taket är förmodligen till för att ge eleverna skugga när det är varmt och fungerar säkert också som regnskydd. Mellan alla hus finns det ett annat långt tak, under detta tak befinner sig många av eleverna när de inte har lektioner, det är också här de går när de ska emellan klassrum. Under detta tak har eleverna fått möjlighet att ge blod under just den här veckan. Ett stort bord har varit uppställt, bakom det har en doktor suttit, och vid sidan av bordet har det stått stolar som eleverna har fått sittligga i när de har gett blod. Detta förekommer tydligen en vecka var tredje månad. En dag var tredje månad får även eleverna möjlighet att göra HIV-test. Detta har inte varit lika synligt, det stod ett tält uppställt på gräsmattan vid ingången idag, där elever gick in för att göra testet. Under denna vecka har jag fått flera förfrågningar om att ge blod, och jag skäms lite när jag säger att jag är rädd för nålar, men ska jag börja ge blod så ska jag göra det i Sverige.

I skolan jag har varit på har eleverna lektioner antingen på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen. Eftersom jag befann mig på skolan innan eftermiddagslektionerna började idag fick jag se när alla elever stod under det långa taket, och runt omkring, med studierektorn framför sig och sjöng nationalsången. Det var väldigt fint. Lite intressant var att innan detta började sprang lärare/vaktmästare runt med pinnar för att jaga dit eleverna, så jag undrar om eleverna tyckte att det var särskilt fint.

Recent Posts