Gott nytt år

Hej och välkomna till Afrikagruppernas blogg från Moçambique. Jag heter Johan Sävström och är informationsvolontär baserad i Maputo sedan augusti 2003.
Första dagen på jobbet efter jul och nyår är vanligtvis seg. Så också idag. Flera moçambikiska arbetsplatser håller stängt även idag trots att endast nyårsdagen är röd dag i almanackan.
”Äh, det är lika bra att ta ledigt en extra dag. Man måste ju vila upp sig efter allt helgfirandet”, sa min kollega på Unac.
Jag gillar tanken. Obligatoriska vilodagar efter långhelger, jo det kan jag stå ut med.

Turistministeriet meddelar att en miljon etthundratusen personer valde att turista i Moçambique under 2007 och att dessa spenderade totalt 160 miljoner dollar. En snabb huvudräkningsexercis (nja) säger då att genomsnittsturisten endast pungade ut med 145 dollar, alltså knappt 1 000 kronor, under Moçambiquevistelsen.
Hm, det verkar märkligt, va? Speciellt med tanke på de lyxiga paradisöar som finns utanför kusten i Inhambane eller Pemba där 1 000 dollar inte varar särskilt länge. Det måste vara sant som alla säger – att de tusentals och åter tusentals sydafrikaner som väller in under långhelger har packat med sig precis allt i sina schabrak till månlandningsbilar, allt från mineralvatten och öl till korv och kex. Inte en onödig rand ska spillas i moçambikisk sand.
Fast förmodligen är det varken på grund av snålhet eller av illvilja mot lokala handlare, utan snarare så att sydafrikaner helt enkelt inte litar på att det finns varor att köpa i Moçambique.
Men det är inte 80-tal längre, inte ens i Moçambique. Det har varit fred i 17 år nu, och det har hänt mycket sedan krigets härjningar. Det mesta går att köpa numera och faktiskt inte bara i Maputo.

Från och med igår så råder det numera frihandel inom SADC. Förespråkare hävdar att det gynnar moçambikisk konkurrenskraft på lång sikt och att moçambikisk produktion nu kan satsa på expansion för export till grannländer. Kritiker befarar att det blir precis tvärtom istället. Moçambique kommer att översköljas av varor från grannländerna som slår ut den egna produktionen.

Recent Posts