Gästbloggare Nesim

Jag heter Nesim Kalmelid och läser sista året på lärarprogrammet i Linköping. Från den 1 maj till den 2 juli befinner jag mig i Maputo för att samla data och skriva mitt examensarbete. Syftet med mitt examensarbete är att undersöka vad tjejer i ”escola secondária” har för mål med sin utbildning och vilka faktorer som kan påverka att de når målen.

Idag har jag varit på Afrikagruppernas kontor. Jag minns inte att det var så stort som det faktiskt är, men jag var inte där så mycket när jag var liten och vi såg nog inte allt då.

Vi kom dit runt åtta, och strax därefter kom Telma som är min kontaktperson här i Maputo. Vi diskuterade kring min studie och intervjuerna jag ska göra, sen tog jag en promenad för att försöka köpa mig ett kollegieblock. Det gick inte så bra, fick hjälp av en liten pojke – men vi kom aldrig fram till någon affär, så jag gick tillbaka till kontoret. När jag kom dit var det morgonfika, sen pratade jag lite mer med Telma och efter det gick jag och sa hej till Skandinaviska Skolan, där jag och Nayer (min bror) gick när vi bodde här. Det var roligt att få se – den står kvar som förut även om klasserna har flyttat runt en del.

Jag var tillbaka på kontoret runt halv ett och efter det åkte jag och Telma till UNDEs kontor här i Maputo. UNDE står för União Nacional para o Desinvolvimento Estudantil och de arbetar med elevers rättigheter och skyldigheter. Vi träffade flera medlemmar som berättade om hur och vad de arbetar med. UNDEs medlemmar är själva elever i skolor, och de fokuserar mycket på att arbeta med frågor som eleverna i skolorna anser är viktiga. Genom möten och debatter kommer frågorna upp och de diskuteras även i samband med elevers rättigheter och skyldigheter. Två av de frågor som UNDE har upptäckt att eleverna tycker är viktiga eller har problem med är sexuella trakasserier av lärare och att lärare är korrupta. Väldigt intressant för min studie, men jag undrar om det kommer fram i intervjuerna. Det är bara att vänta och se! En viktig synpunkt som kom fram är att jag bara kommer vara på skolor inne i staden – det kan mycket väl vara så (och är förmodligen så) att elever i staden har andra åsikter än elever utanför Maputo. Vi pratade om att vi kanske kunde åka till någon skola utanför Maputo en dag bara för att ha lite informella samtal med elever – det vore väldigt intressant! UNDE arbetar i många delar av landet och just idag var det en elev från Sofala-provinsen, där Beira ligger, där som även berättade om hur man arbetar just där.

Jag kommer få hjälp av medlemmar i UNDE när jag är på skolorna, för Telma har ju faktiskt inte tid att åka runt med mig hela tiden. Imorgon ska hon dock göra det – då ska vi göra lite formella ärenden för att jag ska få tillgång till skolorna, bland annat försöka presentera mig för studierektorer. På vägen hem hittade jag i alla fall en affär med ett kollegieblock med en hoppande man på framsidan – det ska jag ha som dagbok!

Hälsningar
Nesim

Recent Posts